Průzkum: Většina Čechů podporuje jadernou energetiku

27.07.2015 12:30

Jak ukázal aktuální exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který se zaměřil na otázky týkající se prolomení těžebních limitů a rozvoji jaderných elektráren, v souhrnu 52,6 procenta domácí populace dává zelenou podpoře prodloužení těžby v dolu Bílina.

Průzkum: Většina Čechů podporuje jadernou energetiku
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Hnědouhelný lom Československé armády nacházející se v severočeské hnědouhelné pánvi

Naopak v případě posunutí těžby v lomu ČSA je v souhrnu 63,6 procenta dotázaných přesvědčeno, že by se měl upřednostnit názor obyvatel Horního Jiřetína, kteří se v obecním referendu většinově vyslovili proti zbourání svých domů. Drtivá většina domácí populace (78,4 procenta) pak podporuje dostavbu jaderných bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

V obecně položené otázce zaměřené na názor respondentů na prolomení těžebních limitů a dostavby jaderných bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany, pak 37,3 procenta respondentů sdílí souhlasí s opatřeními, které zajistí energetickou nezávislost ČR. Tato skupina dotázaných tedy podporuje v zájmu energetické nezávislosti ČR vedle jaderné energetiky jak prodloužení těžebních limitů dolu Bílina, tak i posunutí těžby v lomu ČSA. Dalších 31,5 procenta respondentů pak podporuje rozvoj jaderné energetiky, ale již nepodporuje prolomení těžebních limitů.   

I přestože v samostatné otázce panuje většinový názor, že by v případě lomu ČSA měl být respektován názor obyvatel Horního Jiřetína, z celkového pohledu by více jak dvě pětiny veřejnosti byly ochotny obětovat i zbourání 170 domů v této obci, pokud by to bylo v zájmu energetické nezávislosti ČR.   

Z provedeného exkluzivního průzkumu společnosti SANEP tedy vyplývá jednoznačná většinová podpora jaderné energetiky, která má tuto podporu dlouhodobě, a převládá i důraz na podporu energetické nezávislosti a bezpečnosti ČR, která je nadřazena případným negativním dopadům souvisejících s prodloužením těžebních limitů.   

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 8. - 12. července 2015 na vybrané skupině 1.893 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů, 12.625 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.
Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 procenta. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…