Prvorepubliková OSA - Slavíme 95. výročí od založení výstavou a konferencí

26.09.2014 11:55

OSA - Ochranný svaz autorský v letošním roce slaví svých 95 let, byl založen samotnými tvůrci hudebních děl již 9. října 1919. U této významné příležitosti pořádá konferenci a výstavu s názvem Prvorepubliková OSA, která se ponese v duchu – OSA kdysi, OSA dnes

Prvorepubliková OSA - Slavíme 95. výročí od založení výstavou a konferencí
Foto: OSA
Popisek: OSA

Představeny budou unikátní historické materiály z archivu OSA a různé zajímavosti, které nebyly doposud nikde vystavovány. Vernisáž spojená s konferencí se uskuteční 9. října 2014 v Senátu PČR, od tohoto data bude výstava OSA přístupná do 28. října 2014 také veřejnosti. Akce se koná pod záštitou místopředsedy Senátu PČR Zdeňka Škromacha.

Oslavy výročí OSA byly zahájeny slavnostním oceněním deseti nejvýznamnějších autorů současné české hudební tvorby – Miloň Čepelka, Ivana Loudová, Ivan Mládek, Vadim Petrov, Zdeněk Pololáník, Vladimír Popelka, Petr Skoumal, Zdeněk Svěrák, Jiří Tichota a Jan Vodňanský. Výstava s konferencí je dalším pokračováním, které si klade za cíl připomenout založení OSA a jeho hlavní poslání a roli v současnosti, osvětlit vize, hodnoty i cíle. Přiblížit fungování výběru autorských odměn a jeho následné rozúčtování českým a zahraničním autorům a další úkony spojené s touto činností.

Konference bude věnována historii, kterou představí předseda dozorčí rady, jazzman Luboš Andršt, který říká: „V počátcích své existence si muselo naše sdružení těžce vydobýt své místo na slunci. Autoři obhajovali svůj význam před veřejností a úřady, což vlastně stále přetrvává.“ Roman Strejček, předseda představenstva, povede blok OSA dnes. „Chceme vnést více objektivního světla na současné fungování OSA. Zkrátka na konkrétních faktech ukázat, že nejsme nějaký úřad, který je výmyslem porevolučním nebo z dob normalizace, ale že jsme organizace, kterou si již v roce 1919 založili samotní autoři a dodnes si ji také sami spravují,“ dodává předseda představenstva Roman Strejček. Konferencí bude provádět skladatel, hudebník a člen Dozorčí rady OSA Michal Prokop.

Výstava účastníky seznámí s historickými artefakty od starých gramofonových desek přes první ohlášky písní, fotografie i další dokumenty z první republiky až po různá srovnání a statistiky. Nebudou chybět ani panely s dalšími zajímavostmi, které mimo jiné přiblíží výběr a výplatu autorských odměn nebo různé fámy o OSA, drby i kuriozity. Výstava bude přístupná veřejnosti od 9. do 28. října 2014 o víkendech od 10 do 17 hodin.

OSA navazuje na činnost Ochranného sdružení spisovatelů, skladatelů a nakladatelů hudebních děl, zapsané společenstvo s ručením omezeným, které bylo založeno v roce 1919 Karlem Barviciem, Rudolfem Piskáčkem, Arnoštem Hermannem, Josefem Švábem, Františkem Šmídem, Eduardem Joudalem, Emilem Štolcem, Otakarem Hanušem a Karlem Hašlerem. Jedním z prvních ředitelů byl syn skladatele Antonína Dvořáka. Sdružení prošlo postupně řadou změn právních forem. Je jedním ze zakládajících členů Mezinárodní konfederace ochranných autorských společností CISAC  (v roce 1926) a Mezinárodní organizace pro ochranu práv k mechanickým záznamům děl BIEM (v roce 1929).

Dodnes je hrdou neziskovou organizací zastupující práva hudebních autorů z celého světa. Díky Projektu Partnerství podporuje OSA více jak 250 hudebních projektů za rok. OSA je důležitým mostem mezi autory a uživateli jejich děl. Autorům poskytuje služby spojené s výběrem a následným rozúčtováním autorských odměn, včetně zpracování dat od uživatelů a právních služeb. Uživatelům usnadňuje přístup k legálnímu užití hudby všech žánrů z celého světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…