ŘLP ČR: Další aplikace pro plánování provozu dronů

15.12.2018 7:34

Státní podnik ŘLP ČR ve spolupráci s firmami AirMap a UpVision spustil novou možnost pro získání souhlasu stanoviště řízení letového provozu k provedení letu s bezpilotním letadlem v řízeném vzdušném prostoru.

ŘLP ČR: Další aplikace pro plánování provozu dronů
Foto: ŘLP ČR
Popisek: ŘLP ČR

Mimo nadále podporovaného způsobu pro získání povolení formou NSF (Non-Standard Flight) je nově k dispozici zaslání podkladů s využitím mobilní aplikace AirMap. Aplikace umožňuje let s bezpilotním letadlem pohodlně naplánovat, ověřit a vyhodnotit horizontální či vertikální omezení plánovaného letu vzhledem k aktuální situaci v řízeném vzdušnému prostoru a platné legislativě pro bezpilotní systémy v ČR. Stanoviště řízení letového provozu je prostřednictvím této platformy schopné efektivně a pružněji reagovat na zasílané žádosti o schválení letů s bezpilotními letadly.

Více informací o tomto postupu a další užitečné odkazy naleznete v sekci bezpilotní létání ZDE. Pokud se uživatel rozhodne využít cestu zaslání podkladů prostřednictvím této aplikace, tak pro zdárné vytvoření a odeslání žádosti musí být v aplikaci zaregistrován a musí také prostřednictvím aplikace ověřit své mobilní telefonní číslo, na které mohou být ze stanoviště ŘLP zasílány informační textové zprávy o průběhu zpracování žádosti. Další informace o pravidlech a předpisech týkajících se provozu v okolí letišť lze nalézt v sekci bezpilotní létání ZDE, případně v platném Doplňku X leteckého předpisu řady L 2 ZDE.

Funkcionalita je v tuto chvíli v ověřovacím provozu a je dostupná pouze v řízeném okrsku (CTR) Ruzyně.? Souhlas ŘLP ČR, s.p. je udílen pouze provozovatelům, kterým bylo udělen povolení k provozování leteckých prací nebo leteckých činností pro vlastní potřebu od Úřadu pro civilní letectví.  Udělený souhlas ŘLP ČR, s.p. nezbavuje provozovatele splnit všechny další náležitosti dané zákonem nebo Doplňkem X leteckého předpisu L 2.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky (ŘLP ČR, s. p.) vznikl 1. ledna 1995. V souladu s pověřením ministerstva dopravy ČR poskytuje veřejné letecké služby uživatelům vzdušného prostoru České republiky a na letištích Praha - Ruzyně, Brno - Tuřany, Ostrava - Mošnov a Karlovy Vary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…