ROP Střední Morava: 200 milionů korun míří do obcí v Olomouckém a Zlínském kraji

13.05.2015 12:50

Čtyřicet obcí v Olomouckém a Zlínském kraji se může pustit do rekonstrukcí svých návsí nebo chodníků a komunikací. Z ROP Střední Morava získají na revitalizaci veřejných prostranství dotace v celkové výši téměř 200 milionů korun. Na svém včerejším jednání o tom rozhodl Výbor Regionální rady.

ROP Střední Morava: 200 milionů korun míří do obcí v Olomouckém a Zlínském kraji
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

O poslední peníze určené na rozvoj území na venkově projevily malé obce (500 až 5 000 obyvatel) mimořádný zájem. Úřadu Regionální rady bylo předloženo celkem 115 žádostí za 651 milionů korun. Z tohoto počtu splnilo podmínky dané ve výzvě 90 projektů, u nichž by celková výše dotace činila 425 milionů korun. Příslib dotace ale získalo pouze 40 obcí, mezi které bude rozděleno 200 milionů. (Protože na konci roku 2014 došlo k odstoupení projektů za celkem 160 mil. Kč, bylo rozhodnuto o tom, že tyto peníze budou znovuzapojeny na nové projekty, a to na rozvoj venkova.) „Přestože i další projekty splnily podmínky, nebylo bohužel možné podpořit všech 90 žádostí. Navýšení dané alokace o dalších 225 milionů by snížilo výši dotace na již schválené projekty, které mají uzavřené smlouvy s tzv. klouzavou dotací,“ vysvětlil Ivan Matulík, ředitel Úřadu Regionální rady. „V praxi by to například u projektu za 10 milionů znamenalo snížení dotace o půl milionu korun,“ doplnil Matulík.

Ze 40 schválených projektů jich bude 19 realizováno ve Zlínském kraji, celkově tady obce dostanou 96,6 milionů korun. Největší dotaci (8,1 mil. Kč) získá město Hluk, které bude rekonstruovat centrální část obce. Veřejná prostranství opraví třeba také obce Tupesy (5,5 mil. Kč) nebo Březolupy (7,4 mil. Kč). V Olomouckém kraji bylo úspěšných 21 projektů s dotacemi v celkovém součtu za 101,7 milionů korun. Obcemi, které si připíší nejvyšší finanční podporu, jsou Šumvald (8,2 mil. Kč), kde bude revitalizováno veřejné prostranství a Zlaté Hory (8,2 mil. Kč), které mají v plánu opravu lokality Na Okálech – Hornická. A například v Hlubočkách (7,9 mil. Kč) díky dotaci projdou stavební úpravou chodníky a komunikace.

ROP Střední Morava, jehož prostřednictvím jsou čerpány finanční prostředky z Evropského fondu pro regionální rozvoj na území Olomouckého a Zlínského kraje, měl v programovém období 2007-2013 k dispozici více než 18 miliard korun. Na rozvoj venkova již putovala částka 2,7 miliardy korun, díky které bylo doposud opraveno 144 návsí a náměstí, 95 hřišť a sportovních areálů, 28 škol, 17 kulturních domů, 12 zařízení krizové infrastruktury nebo třeba 7 zdravotních středisek.

Seznam projektů schválených 12.5.2015 včetně výše dotace

Olomoucký kraj

Zlínský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…