Ředitelství silnic a dálnic urychlí nezbytné opravy mostů v Ústeckém kraji

28.04.2020 16:30

Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v rámci Ústeckého kraje výběr zhotovitele na provedení neodkladných stavebních opatření na konkrétních mostních objektech. Výrazně se tím zrychlí opravy a tím i prodlouží životnost některých mostů.

Ředitelství silnic a dálnic urychlí nezbytné opravy mostů v Ústeckém kraji
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Cílem zakázky, jejíž hodnota je přibližně 100 mil. Kč, je neodkladné zajištění bezpečnosti provozu na mostech nebo na komunikacích pod nimi. Jedná se zejména o urychlené odstranění podstatných závad zjištěných při provádění pravidelných mostních prohlídek. Zároveň jde o závady, které mohou mít dopad na bezpečnost provozu nebo délku životnosti mostní konstrukce. Takovéto závady vznikají např. následkem dopravních nehod, náhlým projevem skryté poruchy nebo degradací mostního prvku. „Realizace neodkladných opatření k zajištění bezpečnosti provozu se skládá z takových prací, u kterých se nepředpokládá zákonná povinnost k zajištění stavebního povolení,“ upřesnil vedoucí provozního úseku Správy Chomutov Vít Plechatý. Náplní práce zhotovitele je rovněž projednání nezbytných dopravních opatření pro realizaci prací.

Realizace těchto neodkladných stavebních opatření nenahrazuje práce, jako je čištění vpustí, svodů, dilatačních závěrů, svodidel, říms apod., ani průběžně probíhající přípravu realizace generálních oprav a rekonstrukcí mostních staveb. „V rámci zakázky jsou na mostě prováděny zejména práce stavební údržby, které mají podle závěrů mostních prohlídek nejvyšší časovou prioritu. Rozsah prací se stanoví účelně, v úzké vazbě na stav konkrétního mostu, a tím i výhled, kdy bude most nucen projít příští velkou opravou nebo generální rekonstrukcí. Vždy je třeba uvážit časový horizont, po který mají uvedené práce zajistit použitelnost konstrukce pro bezpečný provoz,“ vysvětluje Vít Plechatý.

V rámci zakázky počítá správa Chomutov s realizací neodkladných stavebních opatření asi u sedmi desítek mostních objektů. „Z pohledu ŘSD se jedná o pilotní kontrakt, kterým chceme reagovat na nutnost rychlých oprav mostů, kde by se bez okamžitého zásahu jejich stav rychle zhoršoval. Následná oprava by se tím pádem prodražila a došlo by k delšímu omezení dopravy,“ uvedl ředitel Správy Chomutov Martin Vidimský. 

Zhotovitel: SMP CZ, a.s.
Platnost zakázky: od 27. 2. 2020 do 27. 2. 2022
Předpokládaný rozsah mostů: 60–80
Cena zakázky: 110 260 449,34 Kč bez DPH

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…