Regionální potravina: Prestižní soutěž Plzeňského kraje vstupuje do dalšího ročníku

11.03.2020 9:15

Již pojedenácté odstartovala soutěž s názvem Regionální potravina Plzeňského kraje. Ta si za dobu své existence získala celou řadu příznivců, jak z řad výrobců, tak zejména nás všech, tedy spotřebitelů.

Regionální potravina: Prestižní soutěž Plzeňského kraje vstupuje do dalšího ročníku
Foto: szif.cz
Popisek: Regionální potravina - logo

Značku Regionální potravina uděluje od roku 2010 ministr zemědělství, administrátorem soutěže je Státní zemědělský intervenční fond a vyhlašovatelem soutěže v Plzeňském kraji je letos opět Úhlava o.p.s. jako nositel projektu ve spolupráci s Místní akční skupinou Pošumaví, z.s. Soutěž podporuje i Krajská agrární komora Plzeň. 

„Pravidla jsou prakticky stejná, jako v předchozích letech. Přihlášený produkt musí být vyroben v Plzeňském kraji a podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent. Další pravidla a kritéria soutěže stanovuje Metodika pro udělování značky Regionální potravina,“ vysvětluje koordinátor soutěže za Plzeňský kraj Ivo Šašek. 

„Výrobky hodnotí nezávislá odborná komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR a Plzeňského kraje. Vítězům jednotlivých kategorií následně ministr zemědělství v součinnosti s hejtmany jednotlivých krajů propůjčí právo používat značku Regionální potravina po dobu 4 let,“ doplňuje koordinátorka Helena Hnojská. 

Soutěží se v devíti kategoriích:

  • masné výrobky tepelně opracované

  • masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

  • sýry včetně tvarohu

  • mléčné výrobky ostatní

  • pekařské výrobky včetně těstovin

  • cukrářské výrobky včetně cukrovinek

  • alkoholické a nealkoholické nápoje s výjimkou vína z hroznu révy vinné

  • ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

  • ostatní

V současné době mohou spotřebitelé vybírat z celkem 410 oceněných produktů od 314 výrobců, kteří jsou držitelé ocenění Regionální potravina. Díky vítězství v soutěži a možnosti používat tuto značku bylo v minulosti zviditelněno mnoho zajímavých a zejména chutných regionálních výrobků od malých a středních producentů, o kterých by veřejnost nevěděla, nebo by byla známa jen malému okruhu spotřebitelů. Titul Regionální potravina přináší výrobcům velmi zajímavé možnosti zviditelnění.

„Výrobky jsou propagovány na prezentačních akcích nejen v kraji, ale i na významných tuzemských a zahraničních veletrzích, jako například Země Živitelka nebo IGW Berlín. Dalším benefitem je také spolupráce s gastronomickými časopisy GURMET či  APETIT nebo s pořady Výleťák a Herbář. Vítězové jsou taktéž prezentováni v regionálních a celostátních katalozích, které jsou zdarma rozdávány zájemcům na vhodných akcích. Veškeré podrobnosti o oceněných produktech najdou spotřebitelé také ZDE,“ připomíná Ivo Šašek.

V současnosti probíhá přijímání přihlášek od výrobců, které bude ukončeno 9. dubna 2020. Zasedání hodnotitelské komise proběhne 22. dubna 2020. Slavnostní vyhlášení vítězů a předání ocenění proběhne letos 16. května 2020 v Plzeňském Prazdroji.

Veškeré informace o soutěži včetně platné Metodiky pro udělování značky Regionální potravina a příklady vyplněných žádostí jsou k dispozici ZDE, ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…