Rosatom: Do 2. bloku Běloruské JE se zaváží palivo

27.12.2021 15:21 | Tisková zpráva

Ve 2. bloku Běloruské jaderné elektrárny začalo 22. prosince 2021 fyzikální spouštění reaktoru VVER-1200. Do aktivní zóny začali pracovníci zavážet čerstvé jaderné palivo.

Rosatom: Do 2. bloku Běloruské JE se zaváží palivo
Foto: red
Popisek: Rosatom

Celkem bude do reaktoru zavezeno 163 palivových kazet. Poté se rozběhne řetězová štěpná reakce a blok dosáhne minimálního kontrolovaného výkonu, což odpovídá méně než 1 % nominální hodnoty. 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Dále budou následovat zkoušky, které potvrdí spolehlivost a bezpečnost nového bloku a umožní přejít k další etapě, energetickému spouštění. Během něj blok poprvé dodá elektřinu do sítě a jeho výkon se bude postupně zvyšovat.

„Nejzajímavější, nejvíce vzrušující a nejzodpovědnější částí výstavby nového jaderného bloku je bezpochyby spouštění a zahajování provozu, které přicházejí po dokončení ohromného rozsahu stavebních a montážních prací. V té době se kubíky betonu, tuny ocelových konstrukcí, kilometry kabelů a potrubí přeměňují na živý organismus, který bude fungovat přinejmenším 60 let. Fyzikální spouštění se dá přirovnat k formování organismu a zahájením činnosti jeho hlavního orgánu, srdce. Přeji nám všem, aby tato fáze proběhla úspěšně,“ uvedl prezident společnosti ASE Alexandr Lokšin.

Společnost ASE je generálním dodavatelem Běloruské jaderné elektrárny a součástí ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. Palivo pro nový bok dodala jiná společnost ze struktury Rosatomu s názvem NZCHK.

Do Běloruské jaderné elektrárny směřovala produkce řady českých firem, ať už jde o armatury, čerpadla, potrubí, elektropohony, nebo laboratorní vybavení. Je to podobné jako i v případě dalších bloků VVER-1200. Například v jaderných elektrárnách Leningradská II, Novovoroněžská II a Ostrověcká je možné najít armatury od společností Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, L D M, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA, potrubí od Lavimont Brno, čerpadla od Sigma Group, kabely a kabelové, průchodky od Kabelovny Kabex, servopohony od ZPA Pečky a další produkci vyrobenou v Česku. Celkem jde o zboží v hodnotě přes 2 miliardy korun.

Rosatom je dnes světovým lídrem v jaderné energetice a jedinou společností na světě, která staví jaderné bloky v zahraničí sériově.  Po celém světě bylo postaveno 106 jaderných bloků s ruskými technologiemi, z toho 80 bloků typu VVER. Rosatom má v současnosti v mezinárodním portfoliu zakázek 35 bloků VVER ve 12 zemích.

Běloruská elektrárna má dva bloky VVER-1200 generace III+ o celkovém výkonu 2,4 GWe, které byly postaveny u města Ostrověc. Pro první jadernou elektrárnu v zemi byla vybrána ruská technologie, která plně odpovídá mezinárodním normám a požadavkům v oblasti jaderné bezpečnosti, včetně doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii. V červnu 2021 byl 1. blok této elektrárny přijat do komerčního provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…