Růst ekonomické aktivity byl ve třetím čtvrtletí pod prognózou ČNB

05.12.2016 13:57

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 3. čtvrtletí roku 2016.

Růst ekonomické aktivity byl ve třetím čtvrtletí pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 1,9 %, když v mezičtvrtletním vyjádření se ekonomická aktivita zvýšila o 0,2 %. V porovnání s prognózou ČNB je vykázaný ekonomický růst ve třetím čtvrtletí nižší o 0,6 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření.

Odchylka meziročního růstu HDP ve třetím čtvrtletí od prognózy ČNB směrem dolů byla dána zejména nižším příspěvkem čistého exportu, když celkové vývozy i dovozy rostly výrazně pomaleji, než prognóza předpovídala. Také růst vládní spotřeby poněkud zaostal za očekáváním ČNB. V opačném směru na odchylku HDP od prognózy působil menší propad tvorby hrubého kapitálu, a to jak v důsledku mírnějšího poklesu fixních investic tak vlivem vyššího přírůstku stavu zásob. Předpoklad o pokračujícím výrazném negativním vlivu snížení zejména vládních investic z důvodu jen pozvolného náběhu nového programového období EU fondů v letošním roce se však nadále naplňuje. Růst spotřeby domácností se opětovně urychlil zcela v souladu s prognózou, což potvrdilo názor ČNB, že její předchozí zpomalení bylo přechodného charakteru.

V souhrnu lze konstatovat, že ve třetím čtvrtletí 2016 došlo k očekávanému dalšímu zpomalení meziročního růstu české ekonomiky, byť ve větší míře, než ČNB předpovídala. Podle prognózy centrální banky růst HDP v celém letošním roce dosáhne 2,8 %, a to při dočasném poklesu investic spolufinancovaných z evropských fondů. V příštích dvou letech setrvá růst HDP na obdobných tempech jako letos, když se na jednu stranu obnoví zvyšování investic a na druhou stranu bude působit přechodné zpomalení zahraniční poptávky a posléze i méně uvolněné měnové podmínky po ukončení kurzového závazku ČNB.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…