Růst ekonomické aktivity byl ve třetím čtvrtletí pod prognózou ČNB

05.12.2016 13:57

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o HDP za 3. čtvrtletí roku 2016.

Růst ekonomické aktivity byl ve třetím čtvrtletí pod prognózou ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Podle zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně o 1,9 %, když v mezičtvrtletním vyjádření se ekonomická aktivita zvýšila o 0,2 %. V porovnání s prognózou ČNB je vykázaný ekonomický růst ve třetím čtvrtletí nižší o 0,6 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření.

Odchylka meziročního růstu HDP ve třetím čtvrtletí od prognózy ČNB směrem dolů byla dána zejména nižším příspěvkem čistého exportu, když celkové vývozy i dovozy rostly výrazně pomaleji, než prognóza předpovídala. Také růst vládní spotřeby poněkud zaostal za očekáváním ČNB. V opačném směru na odchylku HDP od prognózy působil menší propad tvorby hrubého kapitálu, a to jak v důsledku mírnějšího poklesu fixních investic tak vlivem vyššího přírůstku stavu zásob. Předpoklad o pokračujícím výrazném negativním vlivu snížení zejména vládních investic z důvodu jen pozvolného náběhu nového programového období EU fondů v letošním roce se však nadále naplňuje. Růst spotřeby domácností se opětovně urychlil zcela v souladu s prognózou, což potvrdilo názor ČNB, že její předchozí zpomalení bylo přechodného charakteru.

V souhrnu lze konstatovat, že ve třetím čtvrtletí 2016 došlo k očekávanému dalšímu zpomalení meziročního růstu české ekonomiky, byť ve větší míře, než ČNB předpovídala. Podle prognózy centrální banky růst HDP v celém letošním roce dosáhne 2,8 %, a to při dočasném poklesu investic spolufinancovaných z evropských fondů. V příštích dvou letech setrvá růst HDP na obdobných tempech jako letos, když se na jednu stranu obnoví zvyšování investic a na druhou stranu bude působit přechodné zpomalení zahraniční poptávky a posléze i méně uvolněné měnové podmínky po ukončení kurzového závazku ČNB.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Prohřešky na dálnicích

19:02 Celní správa: Prohřešky na dálnicích

V uplynulých dvou týdnech lidé využili téměř letního počasí a státních svátků k cestování. Příslušní…