SANEP: Nejlépe hodnoceným primátorem Prahy je Bém, mezi nejhůře honocené patří Zdeněk Hřib

03.10.2019 15:00

Nejlépe hodnoceným primátorem hlavního města Prahy je z výběru desíti pražských primátorů, kteří stáli v čele pražského magistrátu od roku 1990, bývalý občanskodemokratický primátor Pavel Bém.

SANEP: Nejlépe hodnoceným primátorem Prahy je Bém, mezi nejhůře honocené patří Zdeněk Hřib
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Názor, že právě Pavel Bém zastával z nabídky deseti pražských primátorů nejlépe svoji funkci, vyjádřilo v celkovém souhrnu 19,7 % obyvatel hlavního města Prahy. Pavel Bém je také nejdéle sloužícím porevolučním čelním představitelem pražského magistrátu.

Druhým nejlépe hodnoceným primátorem se ziskem 14,5 % hlasů je bývalý primátor Bohuslav Svoboda, který na tomto místě skončil za Pavlem Bémem s poměrně velkým odstupem, a to s rozdílem 5,2 procentních bodů.

První žena, která v historii Prahy stanula v jejím čele, bývalá primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO 2011, pak skončila se ziskem 10,3 procentního bodu na místě třetím. Čtvrtou příčku v hodnocení pražských primátorů obsadil Jan Kasl, který stál v čele magistrátu hlavního města na přelomu tisíciletí, a který v aktuálním průzkumu společnosti SANEP získal 8,1 procentních bodů.

Pětiprocentní „magickou hranici“, která je např. u politických stran důležitá ke vstupu do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, nepřekročila v aktuálním hodnocení hned čtveřice pražských primátorů. Mezi nejhůře hodnocenými pražskými primátory se tak ocitl i současný pirátský primátor Zdeněk Hřib, následovaný Tomášem Hudečkem, Igorem Němcem a na místě posledním Milanem Kondrem.

Současný pražský primátor Zdeněk Hřib tak získal v aktuálním průzkumu společnosti SANEP pouhých 4,9 procentních bodů, následovaný Tomášem Hudečkem se ziskem 2,1 %, Igorem Němcem, který získal zanedbatelných 0,7 % kladných hlasů, podobně jako na místě posledním pražský ex-primátor Milan Kondr se ziskem 0,3 procentních bodů. Skutečnost, že si současný primátor Zdeněk Hřib nezískal od doby svého zvolení takřka žádnou podporu dokládá, vedle aktuálního průzkumu, také nedávné hodnocení hejtmanů, v němž Zdeněk Hřib skončil jako absolutně nejhůře hodnocený představitel z celkem čtrnácti územně samosprávných celků. Takřka třetina obyvatel hlavního města Prahy se pak nedokázala rozhodnout a nedala svůj hlas žádnému z uvedených primátorů.

Z výsledků exkluzivního průzkumu společnosti SANEP je patrné, že žádný z primátorů hl. města Prahy působících v čele naší hlavní metropole od roku 1990 nepřirostl Pražanům výrazně k srdci. Důvodem může být řada korupčních kauz či trestních stíhání, které řadu pražských primátorů provázely. Na řadu primátorů již také Pražané zapomněli, nebo se jejich činnost na životě obyvatel hl. města Prahy žádným výrazným způsobem nepodepsala.

Zajímavým příkladem je pak hodnocení bývalého primátora Pavla Béma, který přesto, že byl jednu dobu často spojován s pražskými kmotry, avšak bez obvinění, zůstal s odstupem času u Pražanů nejlépe hodnoceným primátorem. Jakkoli se nejedná o velké procento, je zjevné, že u Pavla Béma v očích řady Pražanů převládají pozitivní pocity, které mohou souviset nejen s jeho působením v pozici starosty Prahy 6, ale i s jeho aktivitami a rozvojem Prahy za doby, kdy stál v čele pražského magistrátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…