SANEP: Nejspokojenější jsou po volbách voliči v Praze. V čele magistrátu by nejvíce preferovali Jiřího Pospíšila

10.10.2018 8:17

Jak ukázal exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP pro TV NOVA, z podrobného průzkumu realizovaného ve všech krajích a hl. města Praze, nejspokojenější jsou voliči v Praze. Tam je v souhrnu spokojeno s výsledkem voleb v daných pražských volebních obvodech 77,7 %voličů, kteří se zúčastnili proběhlých komunálních voleb.

SANEP: Nejspokojenější jsou po volbách voliči v Praze. V čele magistrátu by nejvíce preferovali Jiřího Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Všichni Pražané by pak v čele pražského magistrátu nejvíce preferovali předsedu TOP 09 a volebního lídra volebního uskupení TOP 09 a STAN Jiřího Pospíšila. Toho jako pražského primátora preferuje z pětice lídrů vítězných stran 22,5 % obyvatel hl. města Prahy.

Z aktuálně zvažovaných možností je pak pro obyvatele hl. města Prahy nejpřijatelnější koalice ODS + TOP 09 a STAN + ANO.

Jak dále ukázal exkluzivní bleskový průzkum společnosti SANEP, nejvíce nespokojeni jsou s výsledky komunálních voleb obyvatelé ČR, kteří se proběhlých komunálních voleb nezúčastnili. Nejvíce jsou nespokojeni nevoliči v Královéhradeckém kraji (v souhrnu 92,7 %). I přes tuto nespokojenost však nevoliči v tomto kraji v nadpoloviční většině nelitují toho, že se voleb nezúčastnili. To je ostatně symptomatické pro nevoliče ve všech krajích a hl. města Prahy.

Z těchto zjištění tak lze vyvodit, že nespokojení nevoliči mají obecně k politice negativní postoj, který se netýká přímo konkrétního výsledku komunálních voleb, ale obecně politiky a politiků.

Naopak o voličích, kteří v pátek a v sobotu přišli k volebním urnám lze napříč všemi kraji říci, že jsou v nadpoloviční míře s výsledkem voleb v daném volebním obvodě spokojeni. Nejspokojenější jsou pak vedle hl. města Prahy voliči v Jihočeském kraji (v souhrnu 72,6 %).

Nejméně jsou pak spokojení s výsledky komunálních voleb voliči v Olomouckém kraji (v souhrnu 50,1 %).

Jistou zajímavostí je pak zjištění, že volební neúspěch sociální demokracie v proběhlých komunálních volbách dotázaní obyvatelé v jednotlivých krajích a hl. městě Praze v podstatě shodně vnímají jako totální fiasko ČSSD, ztrátu důvěry voličů, ale i jako signál, že má vedení ČSSD odstoupit. Není bez zajímavosti, že s hodnocením předsedy ČSSD Jana Hamáčka, že se ČSSD odrazila ode dna, souhlasí shodně 0, 1 % dotázaných.

Exkluzivní bleskový internetový průzkum společnosti SANEP pro TV NOVA byl proveden ve dnech 7. – 8. října 2018 na vybrané skupině 7.506 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel v jednotlivých krajích a hl. městě Praze ve věku 18+ let.

Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel jednotlivých krajů a hl. města Prahy dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…