SFRB: Příjemci podpory z programů mají vždy jistotu stabilních podmínek

11.10.2019 13:18

Reakce na článek „Zájem o půjčky na bydlení mladým klesá, proti loňsku je třetinový“ in www.ceskenoviny.cz ze dne 9. 10. 2019

SFRB: Příjemci podpory z programů mají vždy jistotu stabilních podmínek
Foto: Státní fond rozvoje bydlení
Popisek: Státní fond rozvoje bydlení, logo

Zbytečně náročný, nevyhovující, nebo dokonce fiasko. Nízký zájem o půjčky pramení z nepříliš výhodných podmínek čerpání půjček i z vysoké administrativní náročnosti. Tak se v posledních několika měsících hovoří o Programu pro mladé, který administruje Státní fond rozvoje bydlení. Protože některé informace jsou zkreslující a zavádějící, dovolíme si podívat se na tento program podrobněji.

Na úvod považujeme za nutné zmínit zásadní okolnost – půjčky na bydlení pro mladé jsou poskytovány z veřejných zdrojů. Samotné nakládání s finančními prostředky a postup pro vyřizování žádostí v Programu pro mladé jsou upraveny nařízením vlády. Odmítáme tvrzení o přílišné administrativní náročnosti nebo přebujelé byrokracii, protože podmínky pro získání půjčky z našeho programu jsou zcela adekvátní vzhledem k tomu, že se jedná o výhodnou půjčku z veřejných zdrojů. Program je jen natolik náročný, aby naplnil podmínky nařízení vlády, jímž se řídí. SFRB klienty otevřeně informuje o všech podmínkách, které musí žadatel splnit. Ve srovnání s žádostí o hypotéku musí zájemce o Program pro mladé předložit navíc pouze doklady, které SFRB umožní ověřit, zda budou splněny podmínky programu, jako například výpis z Centrální evidence exekucí žadatele nebo sdělení oprávněné osoby o velikosti plochy v m2. Veškeré podmínky jsou známy předem a jsou veřejně dostupné.

Program má na druhou stranu také svoje nesporné výhody oproti komerčním hypotékám. Úroková sazba, jíž se SFRB ve všech svých programech řídí, je aktuálně 2,27 % a odvíjí se od výše základní sazby Evropské unie pro Českou republiku, která bude vždy nižší než komerční úroky.

Jako další nesporný bonus programu vnímáme to, že příjemci podpory z programů SFRB mají vždy jistotu stabilních podmínek a garanci, že podmínky v uzavřených smlouvách se nebudou měnit po celou dobu splácení. Jednou z výhod Programu pro mladé je dotace 30 000 Kč při narození dítěte, dále možnost přerušení splácení jistiny až na dobu 2 let. Vyřízení, správa i předčasné splacení úvěru je vždy zdarma.

Program pro mladé nemá a nikdy neměl za cíl konkurovat hypotékám bankovních domů. Role programu je motivační pro lidi do 36 let a je zaměřena zejména na skupiny, které pomoc s bydlením potřebují, a co je důležité – je určena zejména pro menší obce a venkov, kde ceny nemovitostí nejsou v takových extrémních hodnotách, jako třeba v Praze či Brně. Ceny nemovitostí na malých obcích se pohybují v rozmezí 0,3 – 3 mil. Kč.

Statistika k počátku října je následující: 345 přijatých žádostí v objemu 408,6 milionů Kč, což představuje 39,4 % žádostí na výstavbu domu, 13,9 % na koupi rodinného domu, 14,5 % na koupi bytu a 32,2 % na modernizaci.

Srozumitelné instrukce, jak požádat o úvěr, naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…