SFRB: Příjemci podpory z programů mají vždy jistotu stabilních podmínek

11.10.2019 13:18

Reakce na článek „Zájem o půjčky na bydlení mladým klesá, proti loňsku je třetinový“ in www.ceskenoviny.cz ze dne 9. 10. 2019

SFRB: Příjemci podpory z programů mají vždy jistotu stabilních podmínek
Foto: Státní fond rozvoje bydlení
Popisek: Státní fond rozvoje bydlení, logo

Zbytečně náročný, nevyhovující, nebo dokonce fiasko. Nízký zájem o půjčky pramení z nepříliš výhodných podmínek čerpání půjček i z vysoké administrativní náročnosti. Tak se v posledních několika měsících hovoří o Programu pro mladé, který administruje Státní fond rozvoje bydlení. Protože některé informace jsou zkreslující a zavádějící, dovolíme si podívat se na tento program podrobněji.

Na úvod považujeme za nutné zmínit zásadní okolnost – půjčky na bydlení pro mladé jsou poskytovány z veřejných zdrojů. Samotné nakládání s finančními prostředky a postup pro vyřizování žádostí v Programu pro mladé jsou upraveny nařízením vlády. Odmítáme tvrzení o přílišné administrativní náročnosti nebo přebujelé byrokracii, protože podmínky pro získání půjčky z našeho programu jsou zcela adekvátní vzhledem k tomu, že se jedná o výhodnou půjčku z veřejných zdrojů. Program je jen natolik náročný, aby naplnil podmínky nařízení vlády, jímž se řídí. SFRB klienty otevřeně informuje o všech podmínkách, které musí žadatel splnit. Ve srovnání s žádostí o hypotéku musí zájemce o Program pro mladé předložit navíc pouze doklady, které SFRB umožní ověřit, zda budou splněny podmínky programu, jako například výpis z Centrální evidence exekucí žadatele nebo sdělení oprávněné osoby o velikosti plochy v m2. Veškeré podmínky jsou známy předem a jsou veřejně dostupné.

Program má na druhou stranu také svoje nesporné výhody oproti komerčním hypotékám. Úroková sazba, jíž se SFRB ve všech svých programech řídí, je aktuálně 2,27 % a odvíjí se od výše základní sazby Evropské unie pro Českou republiku, která bude vždy nižší než komerční úroky.

Jako další nesporný bonus programu vnímáme to, že příjemci podpory z programů SFRB mají vždy jistotu stabilních podmínek a garanci, že podmínky v uzavřených smlouvách se nebudou měnit po celou dobu splácení. Jednou z výhod Programu pro mladé je dotace 30 000 Kč při narození dítěte, dále možnost přerušení splácení jistiny až na dobu 2 let. Vyřízení, správa i předčasné splacení úvěru je vždy zdarma.

Program pro mladé nemá a nikdy neměl za cíl konkurovat hypotékám bankovních domů. Role programu je motivační pro lidi do 36 let a je zaměřena zejména na skupiny, které pomoc s bydlením potřebují, a co je důležité – je určena zejména pro menší obce a venkov, kde ceny nemovitostí nejsou v takových extrémních hodnotách, jako třeba v Praze či Brně. Ceny nemovitostí na malých obcích se pohybují v rozmezí 0,3 – 3 mil. Kč.

Statistika k počátku října je následující: 345 přijatých žádostí v objemu 408,6 milionů Kč, což představuje 39,4 % žádostí na výstavbu domu, 13,9 % na koupi rodinného domu, 14,5 % na koupi bytu a 32,2 % na modernizaci.

Srozumitelné instrukce, jak požádat o úvěr, naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…