SSHR: Zásoby ropy a ropných produktů klesly pod hranici 90 dní, kterou stanovila EU

07.04.2017 15:46

Nouzové zásoby České republiky se během loňského roku snížily na 87 dní. EU přitom po členských státech požaduje, aby měly rezervu minimálně na 90 dní. Za pokles mohou dva faktory - rostoucí ekonomika a zvýšení dovozu benzínu do České republiky.

SSHR: Zásoby ropy a ropných produktů klesly pod hranici 90 dní, kterou stanovila EU
Foto: SSHR
Popisek: SSHR

V polovině května loňského roku totiž přestala rafinérie v Kralupech nad Vltavou  kvůli nehodě krakovací jednotky vyrábět benzín. Odstávka trvala pět měsíců. A během té doby museli provozovatelé čerpacích stanic vykrýt tento výpadek dovozy benzínu ze zahraničí. To způsobilo, že dovozy prudce narostly.  A díky tomu nouzové zásoby státu klesly na 87 dní.

„O současné situaci jsem již informoval vládu i Evropskou komisi,“ potvrdil předseda SSHR Pavel Švagr.

Doplnit zásoby se Správa státních hmotných rezerv snaží ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu už dva roky. Původní záměr nakoupit tzv. sladkou ropu, která v rezervách zatím chybí, ale nebyl vládou schválen.

„Vládě nyní předkládáme návrh na řešení současné situace buď nákupem ropy, nebo ropných produktů. Preferuji  nákup ropy, protože to by nás nestálo ani korunu na nákladech na její skladování. Máme totiž volnou a smluvně zajištěnou kapacitu v Meru,“ upřesnil předseda SSHR Pavel Švagr.

Pokud by padlo rozhodnutí nakoupit benzín a naftu, pak by SSHR potřebovala od vlády dodatečných asi 50 mil. Kč ročně na jejich skladování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…