SSHR a UNIPETROL RPA posilují ropnou bezpečnost ČR

09.09.2013 9:43

Správa státních hmotných rezerv (dále „SSHR“) a největší český zpracovatel ropy, společnost UNIPETROL RPA, s.r.o. (dále „Unipetrol RPA“) člen skupiny UNIPETROL, dnes podepsaly smlouvu o zpracování ropy ve stavu ropné nouze.

SSHR a UNIPETROL RPA posilují ropnou bezpečnost ČR
Foto: red
Popisek: Unipetrol

Tato strategická smlouva definuje podmínky, za kterých by v případě vyhlášení stavu ropné nouze byly přepracovány nouzové zásoby ropy v držení SSHR v rafinériích skupiny UNIPETROL. Zpracované ropné produkty by SSHR dále distribuovala složkám krizového řízení a veřejnosti. Za SSHR smlouvu podepsal místopředseda Tomáš Perutka a za Unipetrol RPA jednatel společnosti Martin Durčák a ředitel pro zvláštní projekty Ivan Ottis.

„S ohledem na nově podepsanou smlouvu nyní může Česká republika mnohem rychleji a účinněji reagovat na snížení dodávek ropy tím, že v případě potřeby bezodkladně zajistí zpracování svých strategických zásoby ropy," řekl Tomáš Perutka, místopředseda SSHR.

„Podpis smlouvy je úspěšným zakončením poměrně dlouhých jednání, jejichž cílem bylo nastavit efektivní a účinnou spolupráci v případě ropné nouze. Nově tak jsou smluvně stanoveny podmínky, za kterých budou rafinérie v Kralupech a Litvínově přepracovávat zásoby Správy státních hmotných rezerv, práva a povinnosti obou smluvních stran nebo cenové podmínky přepracování," říká Martin Durčák, jednatel společnosti Unipetrol RPA. „Po nedávno uzavřené smlouvě o přepravě ropy mezi Českou rafinérskou a Transpetrolem jde v krátké době o další významnou smlouvu z pohledu ropné bezpečnosti České republiky," dodává Martin Durčák.

Smlouva mezi SSHR a Unipetrol RPA je uzavřena na dobu neurčitou. V případě vyhlášení stavu ropné nouze navíc nemůže být ukončena ani jednou ze smluvních stran. Smlouva upravuje i cenu za zpracování suroviny, která kryje náklady Unipetrolu RPA. Cena bude dle dohody každý rok aktualizována dle vývoje nákladových položek.

Stav ropné nouze vyhlašuje vláda ČR v případě, že z různých důvodů dojde k výraznému poklesu dovozu ropy a ropných produktů. Jedná se o krizovou situaci, která dosud v minulosti na území ČR nenastala.

SSHR udržuje v nouzových zásobách cca 1 milion tun ropy, které jsou převážně uskladněny v Centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi, provozovaným ropovodním operátorem, společností MERO ČR, a.s.

Skupina UNIPETROL vlastní 51% podíl ve společnosti ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., která provozuje ropné rafinérie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…