STEM: EET má většinovou podporu veřejnosti

01.12.2017 15:21

STEM provedl pro Generální finanční ředitelství bleskový výzkum, který se zaměřil na názory veřejnosti na elektronickou evidenci tržeb. Reprezentativní soubor obyvatel ČR starších 18 let byl zkoumán kombinací technik PAPI a CAWI. Dotázáno bylo 1059 osob starších 18 let. Statistická chyba činí plus minus 3 procentní body při rozložení odpovědí 60:40 v celém výběrovém souboru.

STEM: EET má většinovou podporu veřejnosti
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Sociologický výzkum, který STEM vypracoval v listopadu 2017 na základě zadání Generálního finančního ředitelství, zjišťoval názory na elektronickou evidenci tržeb rok po jejím zavedení. Výsledky tohoto průzkumu je možné porovnat s průzkumy, které na toto téma STEM uskutečnil v letech 2015, 2016 a v květnu 2017. Téměř dvoutřetinová většina občanů (64 %) považuje zavedení elektronické evidence tržeb za pozitivní opatření. Po mírném poklesu v květnu letošního roku se uvedený podíl vrátil k hodnotě na počátku zavádění EET.

Téměř třípětinová většina občanů (59 %) se domnívá, že EET přispívá ke zlepšení podnikatelského prostředí. Tento podíl postupně stále stoupá (zvláště zřejmé je to v kategorii jednoznačného přesvědčení – odpověď „určitě ano“).

Podobně se zvyšuje i přesvědčení, že zavedení EET přispívá k lepšímu výběru daní. Více než dvoutřetinová většina občanů (69 %) tedy aktuálně souhlasí s tímto pozitivním přínosu EET. Je důležité, že v čase posiluje především jednoznačné přesvědčení o tom, že EET přispívá k lepšímu výběru daní. Pozitivní postoj v této otázce vyslovuje i třípětinová většina lidí, kteří mají zkušenosti s hotovostními tržbami z podnikání.

Většina veřejnosti (74 %) si nemyslí, že kvůli zavedení EET musela ukončit činnost velká část podnikatelů. Pouze čtvrtina dotázaných (26 %) se domnívá, že kvůli EET musela skončit velká část podnikatelů.

Výsledky průzkumu ukazují snižování zájmu o informace ohledně EET a jeho fungování, téma již není tak aktuální a diskutované. Sžívání s EET se projevuje i na ukazateli informovanosti, stále více lidí má pocit, že mají dostatek informací.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…