SÚJB: Monitory jaderných explozí odhalily populaci plejtváků obrovských v Indickém oceánu

04.08.2021 21:11 | Tisková zpráva

Unikátní objev nové populace plejtváků obrovských (Balaenoptera musculus brevicauda – menší poddruh plejtváka obrovského) v Indickém oceánu, která po desítky let unikala navzdory své velikosti lidské pozornosti, se podařil vědcům díky analýze dat pořízených podvodní hydroakustickou stanicí pro detekci jaderných explozí.

SÚJB: Monitory jaderných explozí odhalily populaci plejtváků obrovských v Indickém oceánu
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Stanice je schopna detekovat nízkofrekvenční zvuky, jimiž se tyto velryby mezi sebou dorozumívají. Analyzováním akustických dat lze o plejtvácích získat velké množství cenných informací, které by při běžném vizuálním pozorování zůstaly skryty.

Použitá monitorovací stanice je součástí globální sítě zajišťující kontrolu dodržování Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty). Monitorovací síť je složena ze seismologických stanic pro monitorování jaderných explozí pod zemí, hydroakustických stanic podvodního monitorování, infrazvukových stanic pro monitorování atmosféry a radionuklidových stanic pro detekci radioaktivního prachu z případných jaderných výbuchů v atmosféře nebo uniklého z podzemních či pod vodou provedených jaderných explozí.

Česká republika je aktivně zapojena do mezinárodního mírového úsilí o dodržování všeobecného zákazu jaderných zkoušek a provozuje jednu ze stanic seismického monitorování – stanici VRAC v blízkosti Vranova u Brna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …