SVS: Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci se loni snižoval

25.04.2018 11:07

Jednou z důležitých složek činnosti veterinárního dozoru je monitorování obsahu cizorodých látek v krmivech, u hospodářských zvířat a v potravinách živočišného původu.

SVS: Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci se loni snižoval
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

V rámci monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci v loňském roce Státní veterinární správa (SVS) provedla celkem 74 190 vyšetření (o 3 tisíce více než v roce 2016). Překročení limitů bylo zjištěno pouze u 0,11 % z nich. Oproti předchozímu roku, kdy dosáhl 0,12 %, se tak podíl nevyhovujících nálezů opět mírně snížil a zůstává velmi nízký.

Většinu vyšetření (69 586) představovala vyšetření plánovaně odebraných vzorků, cílených vyšetření podezřelých vzorků bylo 392. V rámci monitoringu jsou testovány převážně suroviny českého původu. Vyšetření vzorků z jiných zemí Evropské unie bylo provedeno 1 083. Testováno bylo také 99 vzorků dovážených komodit ze třetích zemí. V rámci monitoringu se sledují například rezidua těžkých kovů, pesticidů, zbytky veterinárních léčiv, obsah dioxinů, polychlorovaných bifenylů (PCB), i kontaminace radioaktivními látkami a vyjmenovanými zakázanými látkami, jako je například malachitová zeleň.

Podávání nepovolených léčiv zvířatům vodou k napájení nebo krmivem nebylo zjištěno. Vzorky syrového ovčího, kozího a kravského mléka vyhověly ve všech případech stanoveným limitům. Nevyhovující koncentrace sledovaných reziduí a kontaminantů nebyla zjištěna ani v žádném vzorku slepičích vajec. Stanoveným limitům pro chemické prvky a také limitům všech ostatních vyšetřovaných chemických látek vyhověl i med. V žádném vzorku medu nebyly zjištěny zbytky veterinárních léčiv.

V chovech sladkovodních ryb (pstruh, siven, kapr) byla opět zjištěna rezidua nepovolené látky – malachitové zeleně, což je již dlouholetým problémem zvláště v chovech pstruhů. V šesti případech byla koncentrace těchto látek nad rozhodovací limit. Ryby byly posouzeny jako nepoživatelné a bylo zakázáno jejich uvedení na trh.

V roce 2017 byla zjištěna rezidua antimikrobik ve svalovině a vnitřních orgánech hospodářských zvířat jen v ojedinělých případech. V témže roce nebyly zaznamenány žádné nové případy kontaminace polychlorovanými bifenyly (PCB) v chovech skotu a prasat. Obsah toxických chemických prvků v koncentracích nad maximální limity byl naměřen u hospodářských zvířat ojediněle v ledvinách, případně v játrech. U drůbeže nebyly zjištěny žádné nevyhovující hodnoty.

U lovné zvěře byly ojediněle zjišťovány vysoké hodnoty obsahu olova. V některých případech tak došlo k zabavení výrobků ze zvěřiny.

„Vzhledem k relativně nízkému procentu záchytu nevyhovujících výsledků lze hodnotit zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu od českých producentů z pohledu obsahu cizorodých látek nadále za velmi příznivou,“ konstatoval ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Podrobná zpráva o výsledcích monitoringu je zveřejněná na webu SVS.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…