SŽDC: Investice na Liberecku ve výši 52 milionů korun půjdou letos zejména do dvou nádražních budov

11.04.2018 11:34

Zhruba 52 milionů Kč letos investuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do oprav výpravních budov v Libereckém kraji. Největšími projekty jsou plánované rekonstrukce turnovské a semilské nádražní budovy, které jsou rozloženy do více let. Zatímco oprava v Turnově začala loni a letos skončí, práce v Semilech naopak letos začnou a potrvají do příštího roku.

SŽDC: Investice na Liberecku ve výši 52 milionů korun půjdou letos zejména do dvou nádražních budov
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Další etapa rekonstrukce turnovské nádražní budovy začala loni na podzim a dokončena má být na konci srpna letošního roku. V místě bývalé restaurace bude rychlé občerstvení s obslužným pultem. V další části, kde bývala restaurace, bude městská knihovna a poslední volné prostory obsadí Česká pošta. Ta sem přesune dopisní a balíkové služby pro veřejnost z objektu na opačné straně nádražní budovy, kde napříště zůstane už jen technické zázemí. „V prostoru občerstvení a knihovny zachováme i historické stropy, na peróně restaurujeme staré secesní litinové sloupy, původní podoba se vrátí i podhledům,“ uvedl náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Druhá etapa investiční akce v Turnově bude stát přibližně 30 milionů Kč. Tato finanční částka se investuje zejména do obnovy vnitřních povrchů, vybudování nových komerčních a služebních prostorů, výměny výplní otvorů, rekonstrukce inženýrských sítí, obnovy vnějších povrchů a opravy peronního přístřešku. Následná třetí etapa zahrne opravu provozní části budovy s dopravní kanceláří. Přesný termín zahájení těchto stavebních prací zatím není znám.

Ve druhé polovině letošního roku pak začne celková rekonstrukce výpravní budovy v Semilech. Bude stát přibližně 35,2 milionu korun a v jejím rámci se upraví vnější vzhled budovy včetně zpevněných ploch a peronního přístřešku, WC pro cestující se přemístí do výpravní budovy, původní toalety se zbourají. Bude provedena sanace vzlínající vlhkosti, dále dojde k dispozičním úpravám a obnově celého interiéru budovy. Z dalších projektů oprav výpravních budov realizovaných v Libereckém kraji lze jmenovat například celkovou opravu budovy v Blíževedlech za 6,2 milionu Kč, příští rok by pak měly začít opravy výpravních budov v Liberci-Horním Růžodole, Horní Polici či Velkých Hamrech.

Investice na Liberecku ve výši 52 milionů korun půjdou letos zejména do dvou nádražních budov

10.04.2018

Zhruba 52 milionů Kč letos investuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do oprav výpravních budov v Libereckém kraji. Největšími projekty jsou plánované rekonstrukce turnovské a semilské nádražní budovy, které jsou rozloženy do více let. Zatímco oprava v Turnově začala loni a letos skončí, práce v Semilech naopak letos začnou a potrvají do příštího roku.


Další etapa rekonstrukce turnovské nádražní budovy začala loni na podzim a dokončena má být na konci srpna letošního roku. V místě bývalé restaurace bude rychlé občerstvení s obslužným pultem. V další části, kde bývala restaurace, bude městská knihovna a poslední volné prostory obsadí Česká pošta. Ta sem přesune dopisní a balíkové služby pro veřejnost z objektu na opačné straně nádražní budovy, kde napříště zůstane už jen technické zázemí. „V prostoru občerstvení a knihovny zachováme i historické stropy, na peróně restaurujeme staré secesní litinové sloupy, původní podoba se vrátí i podhledům,“ uvedl náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Druhá etapa investiční akce v Turnově bude stát přibližně 30 milionů Kč. Tato finanční částka se investuje zejména do obnovy vnitřních povrchů, vybudování nových komerčních a služebních prostorů, výměny výplní otvorů, rekonstrukce inženýrských sítí, obnovy vnějších povrchů a opravy peronního přístřešku. Následná třetí etapa zahrne opravu provozní části budovy s dopravní kanceláří. Přesný termín zahájení těchto stavebních prací zatím není znám.

Ve druhé polovině letošního roku pak začne celková rekonstrukce výpravní budovy v Semilech. Bude stát přibližně 35,2 milionu korun a v jejím rámci se upraví vnější vzhled budovy včetně zpevněných ploch a peronního přístřešku, WC pro cestující se přemístí do výpravní budovy, původní toalety se zbourají. Bude provedena sanace vzlínající vlhkosti, dále dojde k dispozičním úpravám a obnově celého interiéru budovy. Z dalších projektů oprav výpravních budov realizovaných v Libereckém kraji lze jmenovat například celkovou opravu budovy v Blíževedlech za 6,2 milionu Kč, příští rok by pak měly začít opravy výpravních budov v Liberci-Horním Růžodole, Horní Polici či Velkých Hamrech.

Největší plánované investice do nádražních budov v Libereckém kraji v letech 2018 a 2019 v mil. Kč
Semily 35,2
Turnov 30
Liberec-Horní Růžodol 21
Blíževedly* 6,2
Jablonec nad Nisou dolní nádraží 5
Košťálov 5

*investice pokračující z roku 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…