SŽDC na jihu Čech se opravila další dvě nádražní budovy

29.11.2018 21:24

Historické budovy vlakových nádraží v Božejovicích a Katovicích na jihu Čech prošly během uplynulých 12 měsíců velkou a výraznou změnou. Cílem rozsáhlé rekonstrukce obou objektů bylo především odstranit nevyhovující prvky a vrátit jim historický vzhled.

SŽDC na jihu Čech se opravila další dvě nádražní budovy
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

Železniční stanice Božejovice leží na Českomoravské transverzální dráze a je svým vzhledem klasickým příkladem stanic vystavěných při vzniku této dráhy vedoucí z českých Domažlic do moravského Vlárského průsmyku. Opravu výpravní budovy zahájila SŽDC v listopadu loňského roku, zhotovitelem prací byla společnost Valcano, celkové náklady dosáhly výše 4,3 milionu korun.

Důvodem opravy byl především havarijní stav budovy. Během stavebních prací se obnovil původní vzhled objektu, opravila nevyhovující střešní krytina a vyměnila okna i dveře. Objekt dostal zbrusu novou fasádu zahrnující renovaci režného zdiva (v patře objektu byly nad okny obnoveny původní cihelné klenby), ozdobných rohových bosáží a říms, kamenného soklu. Také je zde nové osvětlení, osazena nová cedule s názvem stanice a obnovené původní historické nápisy s názvem stanice.

Katovice jsou součástí železniční tratě České Budějovice – Plzeň. Oprava začala rovněž v listopadu loňského roku. Zhotovitelem prací byla společnost OSF 2000, celkové náklady dosáhly výše 5,25 milionu korun. Modernizace budovy zahrnovala výměnu staré střešní krytiny za novou, výměnu poškozených dřevěných částí, všech klempířských prvků a dále výměnu všech oken a dveří. Na celém objektu byla opravena fasáda včetně ozdobných rohových bosáží, říms a kamenného soklu. I zde je nové osvětlení, označení s názvem stanice a obnovené původní historické nápisy s názvem stanice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…