SŽDC nakoupila na burze energie pro celý resort dopravy, náklady klesnou o 30 milionů korun

19.07.2016 15:19

Resort Ministerstva dopravy letos znovu efektivně nakoupil energie na burze. Ministerstvo centralizovalo svoji spotřebu se spotřebou svých organizací a nakoupilo prostřednictvím Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na příští rok téměř 300 tisíc megawatthodin (MWh) elektřiny a více než 175 tisíc MWh zemního plynu. Nákup byl realizován v červenci na Českomoravské komoditní burze Kladno a došlo jím ke snížení nákladů celého resortu meziročně o 30 milionů korun.

SŽDC nakoupila na burze energie pro celý resort dopravy, náklady klesnou o 30 milionů korun
Foto: szdc.cz
Popisek: Správa železniční dopravní cesty

„Po předloňském nákupu pro celý resort, který přinesl úsporu téměř 40 milionů korun, a po loňském nákupu, který snížil náklady o dalších 80 milionů, jsme dále zvýšily poptávané objemy u elektřiny o 24 tisíc MWh a u zemního plynu o 15 tisíc MWh. Spolu s ministerstvem a SŽDC se tak do nákupu zapojily České dráhy, a.s., Ředitelství silnic a dálnic ČR, Státní fond dopravní infrastruktury, ČD Cargo, Centrum služeb pro silniční dopravu, Řízení letového provozu ČR, Státní plavební správa, Ředitelství vodních cest ČR, Úřad pro civilní letectví, Centrum dopravního výzkumu, Výzkumný ústav železniční, a.s. a DPOV, a.s. Čtvrtým rokem energie nakupujeme na kladenské komoditní burze, která je nejkonkurenčnějším prostředím pro oblast dodávek energií,“ uvedl generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Energie v příštím roce zlevní proti stávajícím cenám u všech pořizovaných produktů. Nejvíce, o více než 14 procent, se meziročně sníží cena zemního plynu v režimu maloodběr. Elektřina v nízkém napětí proti letošku zlevní o 12 % a ve vysokém napětí o 8,5 %. Cena plynu ve velkoodběru bude nižší o více než 7 %. U tohoto produktu je vzhledem k velkému objemu pořizované dodávky i největší meziroční úspora 8 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…