Samici puštíka bělavého vyléčili záchranáři, zítra ji vypustí zpět do přírody

29.04.2015 17:46

Záchranná stanice v Bartošovicích v Moravskoslezském kraji se dlouhodobě zabývá ochranou ptáků a živočichů. Zítra dopoledne vypustí na lesních pozemcích lesní správy Rožnov pod Radhoštěm v lokalitě Veřovických vrchů samici puštíka bělavého, která po střetu s autem utrpěla v září loňského roku frakturu pažní kosti na levém křídle.

Samici puštíka bělavého vyléčili záchranáři, zítra ji vypustí zpět do přírody
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Puštík bělavý patří mezi zvláště chráněné živočichy. Stabilní populace, přibližně 20 až 30 párů, žije u nás pouze v Beskydech. „Puštík bělavý je výrazně větší než puštík obecný. Má charakteristický hlas, výrazným znakem jsou pak poměrně dlouhá ocasní péra. Je vázaný na horské lesní komplexy, vyhledává staré bučiny a porosty pralesního charakteru,“ vysvětluje specialista ochrany přírody Martin Hromádka ze zlínského krajského ředitelství podniku Lesy ČR.

Zranění samice puštíka se zahojilo bez následků, postižené kosti srostly po několikaměsíční rehabilitaci. V záchranné stanici v Bartošovicích je tento druh poměrně vzácným pacientem. „Zítra bude zdravá samice vypuštěna zpět do přírody,“ dodává předseda záchranné stanice v Bartošovicích Petr Orel.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…