Sanatoria Klimkovice: Vyšperkovaný program bude letos připraven k zahájení sezony v neděli 5. května

01.05.2019 14:02

Odehrávat se bude od 9.30 do 17 hodin v areálu Sanatorií Klimkovice, které letos slaví mimořádné výročí 25 let od svého založení. Jeho hlavní hvězdou bude Hradišťan s Jiřím Pavlicou. Vystoupí také Famózní klimkovické pjenice a skupina Akoband.

Sanatoria Klimkovice: Vyšperkovaný program bude letos připraven k zahájení sezony v neděli 5. května
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Součástí bude prohlídka lázní, rehabilitační cvičení SM systémem pod vedením fyzioterapeuta, gastro soutěž základních škol včetně gastro ochutnávek a komentovaná procházka unikátní lipovou alejí, kterou připravuje město Klimkovice.

Hudební odpoledne odstartuje koncertem Hradišťanu. Kultovní soubor špičkových muzikantů, který pod vedením Jiřího Pavlici interpretuje multižánrovou tvorbu inspirovanou zejména lidovými tradicemi, bude hrát od 13 do 14 hodin. Od 14.30 bude následovat hodinové vystoupení Famózních klimkovických pejnic. Komorní uskupení je součástí Pěveckého sboru města Klimkovice, který je nositelem silné tradice; ve městě působí už do roku 1967. Na repertoáru má především písně 20. a 30. let minulého století od Ježka, Voskovce, Wericha a dalších autorů. Hudební program uzavře orchestr akordeonových a dechových nástrojů Akoband Klimkovice, který je častým a oblíbeným hostem hudebních pořadů v Sanatoriích Klimkovice. Soubor hraje zejména barokní a klasicistní hudbu i skladby tanečního charakteru v rytmu tanga, charlestonu a samby a také muziku severských zemí, hlavně irské, skotské a norské písně. Je nositelem ceny Grand Prix, kterou získal na mezinárodní akordeonové soutěži v polské Wroclavi v roce 2008.  

„U příležitostí oslav čtvrtstoletí našich lázní chceme našim klientům, návštěvníkům z Klimkovic i okolí nabídnout umělecky hodnotný a přitom zábavný a odpočinkový hudební program,“ komentoval dramaturgii hudebního odpoledne obchodní ředitel Sanatorií Klimkovice Lukáš Dostál.

Návštěvníci akce budou mít možnost zdarma si vyzkoušet pod vedením zkušeného fyzioterapeuta speciální rehabilitační cvičení SM systém. Začínat v 9.30, 11.15, 11.45 a ve 14.15. „Cílem cvičení je protáhnout a posílit nejdůležitější části těla. Metoda stabilizačního a mobilizačního cvičení je vhodná pro lidi s bolestmi zad nebo pro ty, kteří chtějí předejít problémům pohybového aparátu a degenerativním změnám na páteři. Opírá o 39 let postupného vývoje a 34 let klinických zkušeností u pacientů s bolestmi páteře v bederní, hrudní i krční oblasti, a také u pacientů s akutním výhřezem ploténky a u skoliózy. Má velký význam i u prevence a léčby poruch nožní klenby a velkých kloubů, jako jsou kloub kyčelní, kolenní a ramenní. Je určena pro jakoukoliv věkovou skupinu od pěti do sta let, pro děti, ženy, muže, seniory, těhotné, nevrcholové i vrcholové sportovce. Sestava cviků podle MUDr. Richarda Smíška pomáhá správně aktivovat spirální svalové řetězce, které máme vesměs ochablé v důsledku špatných pohybových návyků,“ objasnila vedoucí rehabilitace Sanatorií Klimkovice Romana Holáňová. Místo na cvičení je nutné objednat si předem, protože organizátoři očekávají velký zájem. Prohlídky dalších prostor lázní budou startovat v 10, ve 13 a v 15 hodin. 

Neděle bude v Sanatoriích Klimkovice i takovým malým gastro svátkem. Od 8 do 12 hodin se bude konat gastro soutěž základních škol pod názvem Kouzlíme v kuchyni. „Půl roku se žáci sedmých a osmých tříd základních škol z Polanky a Klimkovic učili vařit pod vedením studentů Střední školy společného stravování z Ostravy- Hrabůvky. Nyní zúročí své nově nabyté znalosti. Proti sobě se postaví tři dvojice kuchařů a dvě dvojice barmanů, aby změřily své síly. Výsledky jejich práce budou odpoledne od 13 do 17 hodin k ochutnání za zvýhodněné ceny. Gastro nabídku rozšíří firma Makro o ochutnávku raw potravin, jako jsou třeba datlové pasty, humus s avokádem nebo řecký jogurt s ovocným pyré,“ prozradil ředitel úseku provozu a služeb Sanatorií Klimkovice Marek Baláž. Cílem soutěže je probudit v žácích základních škol zájem o studium gastronomických oborů. „Mnozí studenti střední školy stravování u nás absolvují praxi a zájemci také brigády. Každé pololetí tady máme až padesát studentů. A nejlepším absolventům také nabízíme zaměstnání,“ potvrdil Marek Baláž.

Město Klimkovice využije zahájení lázeňské sezony, aby se pochlubilo dvě stě let starou lipovou alejí, která z jedné strany ohraničuje areál lázní. „Původní alej dlouhou asi 750 metrů tvoří třiadvacet lip. Při její loňské revitalizaci jsme v ní nechali dosadit další mladé stromy a také keřové patro, abychom posílili její funkci významného krajinného prvku,“ uvedla spoluautorka projektu revitalizace aleje Marta Křivdová z Městského úřadu Klimkovice, která se v neděli ujme komentovaných procházek. Historická úvozová cesta se stromy, lemujícími pole, pomáhá udržet vodu v krajině, zachovat ekologickou rovnováhu i druhovou pestrost fauny a flóry. „Biologický průzkum prokázal, že se v aleji vyskytuje ohrožený brouk pachník hnědý, který potřebuje k životu starší listnaté stromy, do jejichž dutin klade vajíčka. Název dostal podle typického pachu, který údajně vydává. Ale přestože bývám a aleji často, žádný silný zápach jsem tam necítila,“ poznamenala Marta Křivdová. Alej je dochovanou součástí takzvané Opavské cesty, což bývala hlavní komunikace z Klimkovic přes přilehlé dědiny až do Opavy coby správního centra kraje z dob, kdy Ostrava byla jen bezvýznamnou vesnicí. Účastníci půlhodinových procházek alejí budou vycházet od golfového hřiště nad areálem sanatorií v 9.30, 10.30 a v 11.30.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …