Schválený rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2017 je přebytkový

16.12.2016 10:05

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na svém zasedání 15. prosince 2016 schválilo rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2017. Rozpočet je sestaven jako přebytkový, příjmy jsou stanoveny v celkové výši 6,446 miliardy korun, výdaje pak 6,408 miliardy korun. Rozpočet byl schválen 48 členy zastupitelstva z 63 přítomných.

Schválený rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2017 je přebytkový
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Největší podíl výdajů směřuje do dopravy – 2,440 miliardy korun (téměř 39 procent), jak do dopravní obslužnosti, tak na investice a opravy krajské silniční sítě. Na vzdělávání je určeno 856 milionů korun (13 procent rozpočtu výdajů), pro zdravotnictví 521 milionů korun (více než 8 procent). Na financování výdajů, které nejsou jmenovitě součástí schváleného rozpočtu, je vytvořena rezerva v objemu 412,5 milionu korun. V průběhu roku 2017 budou tyto prostředky použity na konkrétní účely. Kromě toho se očekává posílení této rezervy z lépe se plnících výnosů ze sdílených daní v roce 2016.

„Chci poděkovat všem zastupitelům, kteří schválili rozpočet, protože ho považuji za rozumný. Vychází z původního návrhu a je částečně seškrtaný proto, abychom si vytvořili určitou rezervu pro plánované projekty, které jsme nemohli v krátkém časovém období po volbách realizovat. Na začátku roku se k rozpočtu vrátíme a budeme se snažit tyto prostředky účelně vynaložit. Schválený rozpočet je také výrazem toho, co je naší prioritou, a to je především doprava, následuje problematika sociální, zdravotní a samozřejmě oblast školství,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Na financování dotačních programů je v rozpočtu kraje na rok 2017 celkem navrženo 419,2 milionu korun. Mezi nejvýznamnější dotační programy patří: Spolufinancování sociálních služeb (96 mil. Kč), Vodohospodářské stavby – kanalizace, ČOV a vodovody (80 mil. Kč), Dotace jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí (50 mil. Kč), Program rozvoje venkova (44 mil. Kč), Dotace v oblasti tělovýchovy a sportu (35 mil. Kč), Podpora rozvoje v oblasti kultury a památkové péče (28,5 mil. Kč). Zachovány zůstanou také dotační programy v oblasti rozvoje cykloturistiky, volnočasových aktivit, protidrogové prevence, domácí hospicové péče a další.

„Jsem rád, že Jihomoravský kraj bude v příštím roce hospodařit zodpovědně, a že se pro oblast dopravy podařilo získat větší objem finančních prostředků. Nejvyšší částka zamíří opět na dopravní obslužnost v rámci Integrovaného dopravního systému. Příspěvek na zajištění běžného provozu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) přesahuje v rozpočtu na příští rok částku 570 milionů korun. Peníze poslouží především na opravy a údržbu silnic II. a III. třídy na jižní Moravě. Dalších 191 milionů poputuje na investiční výdaje, tedy komplexní opravy krajských silnic a mostů, 25 milionů korun jsme vyhradili na sanaci nebezpečných či nehodových míst a nezapomínáme ani na projektovou přípravu a výkupy pozemků,“ vysvětlil náměstek hejtmana Roman Hanák.

Mezi investice a velké opravy s největším plánovaným objemem finančních prostředků pro rok 2017 patří dále:  Nemocnice Vyškov - Rekonstrukce budovy B - odd. ORL a neurologie (62,7 mil. Kč), rekonstrukce budovy Česká 11 v Brně (40,7 mil. Kč) nebo rekonstrukce budovy Žerotínovo nám. 1 (36,8 mil. Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…