Sdružení místních samospráv: Odmítáme řadu navrhovaných změn

21.10.2019 20:18

Ministerstvo vnitra poslalo do připomínkového řízení návrh novely zákona o obcích, která přináší řadu zásadních změn, mezi nimi například pravomoc tohoto ministerstva odvolat tajemníka obecního úřadu. Sdružení místních samospráv ČR, které sdružuje na 1 900 obcí a měst z celé České republiky, vyjádřilo k předloze zásadní výhrady a věnovat se jí bude také na svém nadcházejícím republikovém shromáždění, které se uskuteční 31. října v Havlíčkově Brodě.

Sdružení místních samospráv: Odmítáme řadu navrhovaných změn
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Stanovisko SMS ČR podpořil rovněž Spolek pro obnovu venkova ústy své předsedkyně Veroniky Vrecionové, která novelu ve stávající podobě také považuje za nepřijatelnou.

“Připomínky z naší strany jsou skutečně rozsáhlé, nemůžeme se smířit s celou řadou nápadů, které návrh novely obsahuje. Ať už jsou to nové povinnosti, které postrádají smysl, nebo třeba zavádění nového institutu společenství obcí, když nové úkoly by bez potíží mohly plnit dosavadní dobrovolné svazky obcí. A právě pro ně znamenají nová pravidla zásadní problém. Proč rušit to, co funguje?” ptá se předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

“Pokud je návrh vůbec někomu šit na míru, tak určitě ne představitelům menších obcí a měst. Zátěž, které jsou vystaveni, ještě prohlubuje zpřísňováním lhůt a stanovováním nových povinností, které ale zejména neuvolnění starostové nemají při nejlepší vůli šanci plnit. Administrativní zátěž pak vůbec neodpovídá přínosu novelizovaných ustanovení, který je sám o sobě sporný. Za SMS ČR mohu slíbit, že proti takovým novelizacím budeme i nadále důrazně vystupovat,” zdůrazňuje 1. místopředseda SMS ČR a starosta Křižánek Jan Sedláček.

„V kritice novely obecního řízení nejsme sami, připojil se k nám i Spolek pro obnovu venkova a oslovíme také Svaz měst a obcí ČR. Jsme přesvědčení, že všechny tyto organizace by měly táhnout v takto zásadní věci za jeden provaz. Vždyť třeba ten zmiňovaný institut společenství obcí bude pro řadu stávajících a fungujících DSO prakticky znamenat jejich konec, když ne „jen“ zásadních narušení jejich aktivit, a to nesmíme dopustit,“ uzavírá Stanislav Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…