Sdružení místních samospráv podporuje novelu zákona o střetu zájmů, která má ukončit šikanu komunálních politiků

27.04.2020 14:21

Sdružení místních samospráv ČR se plně ztotožňuje s návrhem novely zákona o střetu zájmů, který podala skupina poslanců v čele s poslankyní Věrou Kovářovou, místopředsedkyní SMS ČR.

Sdružení místních samospráv podporuje novelu zákona o střetu zájmů, která má ukončit šikanu komunálních politiků
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Tato novela reaguje na nález Ústavního soudu, který svým rozhodnutím z března tohoto roku zrušil ty části zákona o střetu zájmů, jež obce a jejich představitelé kritizovali jakožto neoprávněný zásah do soukromí komunálních politiků.

„Ústavní soud svým rozhodnutím zabránil tomu, aby kdokoliv mohl anonymně nahlížet do registru oznámení, kde jsou zveřejněny často citlivé údaje o majetkových poměrech politiků,“ říká Stanislav Polčák, europoslanec a předseda SMS ČR, jenž zastupoval v řízení u Ústavního soudu skupinu senátorů, která podání na zrušení částí zákona o střetu zájmů k Ústavnímu soudu iniciovala. „Dal nám tedy zapravdu v tom, že je potřeba najít rovnováhu mezi zájmem o transparentnost volených představitelů obcí a měst a legitimním zájmem na ochranu jejich soukromí.“

„My nyní chceme na toto rozhodnutí navázat a nastolit rovnováhu také mezi tím, jak velkou odpovědnost jednotliví politici mají ve smyslu objemu veřejných prostředků, o nichž rozhodují, a jak přísná má být kontrola, která je vůči nim uplatňována,“ vysvětluje jedna z předkladatelek návrhu, poslankyně Věra Kovářová (STAN). „Náš návrh proto vyjímá z působnosti zákona některé neuvolněné komunální politiky, tedy lidi, kteří se správě svých obcí věnují ve volném čase, a to za nízkou odměnu a často s hrozbou jejich účelové kriminalizace. Rozhodují přitom o řádově nižších rozpočtech, než jejich kolegové z větších obcí a měst.“ Vynětí by se týkalo neuvolněných místostarostů nejmenších obcí (obce I. stupně, do úrovně pověřeného obecního úřadu) a členů rad obcí I. a II. stupně. Nevztahovalo by se tedy na komunální politiky 210 největších měst v ČR a netýkalo by se ani starostů a starostek (bez ohledu na velikost obce).

SMS ČR dále upozorňuje v souvislosti se zákonem o střetu zájmů na to, že zadávání údajů do registru Ministerstva spravedlnosti, je přehnaně náročné. „Je neintuitivní, nekompatibilní se státními registry a jen dokazuje, že e-government je u nás ve srovnání s mnohými zeměmi EU v plenkách,“ říká S. Polčák, který zdůrazňuje, že neuvolnění komunální zastupitelé jsou již dnes přetížení. „Pokud parlament daná pravidla nezjednoduší a nejmenší obce z působnosti zákona nevyjme, obáváme se poklesu ochoty lidí kandidovat v dalších komunálních volbách na neuvolněné funkce,“ dodává.

SMS ČR své stanovisko vůči novele tohoto zákona podpořilo peticí, v níž obce vládu vyzývají, aby podpořila novelu zákona o střetu zájmů, jak ji navrhla skupina poslanců hnutí Starostové a nezávislí (sněmovní tisk 797), která z působnosti zákona vyjímá neuvolněné místostarosty a členy obecních / městských rad menších měst a obcí. Od minulého týdne připojilo podpis pod ni již více než 700 představitelů obcí a měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …