Sdružení místních samospráv se kvůli zpřísnění zákona o střetu zájmů sešlo s předsedou Sněmovny

03.04.2018 20:48

Zástupci Sdružení místních samospráv ČR se dnes sešli s předsedou Poslanecké sněmovny PČR Radkem Vondráčkem (ANO), aby mu vysvětlili důvody, kvůli nimž nesouhlasí s takzvaným kompromisním pozměňovacím návrhem k novele zákona o střetu zájmů.

Sdružení místních samospráv se kvůli zpřísnění zákona o střetu zájmů sešlo s předsedou Sněmovny
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Představitele obcí a měst znepokojuje, že podle komplexního pozměňovacího návrhu Ústavněprávního výboru PSP ČR ze dne 8. 3. 2018 nadále zůstává podstatná část údajů o veřejných funkcionářích obcí a měst anonymně veřejných. Jedná se například o informace o nemovitostech či cenných papírech, u uvolněných zastupitelů je možné anonymně veřejně zjišťovat ještě větší množství údajů – zejm. oznámení o příjmech. SMS ČR proto iniciovalo petici proti přijetí tohoto pozměňovacího návrhu. Od poloviny minulého týdne se pod ní shromáždilo již 700 podpisů především komunálních zastupitelů (celé znění petice je k dispozici zde). K protestu SMS ČR se připojil rovněž Spolek pro obnovu venkova ČR, jehož předsedkyně a poslankyně Veronika Vrecionová (ODS) sdělila negativní stanovisko.

„Dohodli jsme se, že ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu ústavněprávního výboru bude předložen pozměňovací návrh. Nyní probíhá jeho textace, která musí respektovat princip, že oznámení, jež mají být podle návrhu ústavněprávního výboru veřejná, budou zpřístupňována na žádost a zároveň ten, o jehož oznámení jde, bude informován o jejich zpřístupnění,“ říká předseda SMS ČR Stanislav Polčák.

Poslankyně a členka předsednictva SMS ČR Věra Kovářová ocenila nejen přístup předsedy Radka Vondráčka, ale také jeho návrh, aby speciální přechodné ustanovení umožnilo zastavit probíhající správní řízení, která byla již s více než 400 komunálními politiky zahájena pro porušení stávajícího zákona. „Chceme poskytnout právní jistotu i těm, kdo z pochopitelných důvodů hájí své ústavní právo na ochranu svého soukromí, ovšem pro porušení zákona již s nimi bylo zahájeno přestupkové řízení,“ uvádí poslankyně Věra Kovářová.

Všechny pozměňovací návrhy budou předloženy v rámci 2. čtení. Předloha se má projednávat příští týden v úterý 10. dubna.

O Sdružení místních samospráv ČR

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje 1500 obcí a měst v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …