Sdružení místních samospráv vyhlásilo celostátní sbírku na pomoc zadlužené obci Prameny

22.08.2018 20:37

Sdružení místních samospráv ČR vyhlásilo celostátní solidární sbírku na pomoc nejzadluženější obci v České republice, obci Prameny. Cílem sbírky je pomoci malé vesnici v Karlovarském kraji, která se dostala do neřešitelné situace kvůli krachu projektu na výstavbu stáčírny minerální vody, již více než deset let postupně dluh splácí, nicméně nemá šanci jej zvládnout sama. Záštitu nad sbírkou převzal předseda sněmovny Radek Vondráček.

Sdružení místních samospráv vyhlásilo celostátní sbírku na pomoc zadlužené obci Prameny
Foto: sms.cz
Popisek: Sdružení místních samospráv - logo

Sdružení místních samospráv ČR chce u příležitosti stého výročí založení Československa inspirovat vlnu solidarity, která by stávajícímu vedení Pramenů pomohla překonat historickou zátěž, jež obec zcela paralyzuje. Obec má dlouhodobě zablokovaný účet, nesmí nakládat se svými pozemky, infrastruktura chátrá a život v Pramenech je pro zdejší obyvatele čím dál obtížnější. „Prioritou je nová kanalizace a čistička odpadních vod, jakmile dnes zaprší, tečou lidem splašky do sklepů a rozlévají se po silnici,“ popisuje situaci stávající starostka Pramenů Michala Málková. Ta oceňuje, že obci se podařilo zbavit alespoň závazků vůči státu.

Záštitu nad sbírkou, která bude trvat do letošních Vánoc, převzal předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radek Vondráček. „Chceme kromě finanční pomoci také morálně podpořit občany obce Prameny a její zastupitele, kteří se snaží problémy aktivně řešit. V obci Prameny byli již jak prezidenti, tak premiéři i ministři mnoha vlád, přes veškerou snahu a vstřícný postoj například ministerstva financí se situaci dosud nepodařilo vyřešit,“ vysvětlil R. Vondráček.

Předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák při té příležitosti připomněl, že SMS ČR jako subjekt zastupující zájmy obcí chce dosáhnout toho, aby v budoucnu už k podobným excesům nemohlo docházet. „Naše sbírka je projevem solidarity s malou obcí. Snad budou obce u stoletého výročí naší státnosti štědré. Pokud by každá obec přispěla částkou 11.000 Kč, dluh by byl vyřešen,“ uvedl k vyhlášení sbírky S. Polčák. Doplnil, že Sdružení chce příští týden poslancům navrhnout, aby v současné době otevřený insolvenční zákon byl novelizován tak, že by umožnil obcím v podobně neřešitelné situaci vyhlásit bankrot. „To je jediná cesta, jak zabránit tomu, aby několik chybných rozhodnutí z minulosti mělo takto fatální dopad na obec a její obyvatele na řadu desetiletí a dluh samosprávy byl neřešitelné perpetuum mobile,“ podotýká S. Polčák. Podle něj je nutné vymezit tzv. nezabavitelné minimum, které nelze bankrotující obci vzít v insolvenci (např. veřejnou infrastrukturu, nemovitost pro přímou správu obce – obecní úřad, místní komunikace apod.).

SMS ČR dnes vyzvalo zároveň všechny obce v ČR, aby na svých posledních zasedáních obecních a městských zastupitelstev schválily svůj finanční příspěvek do veřejné sbírky. „Peníze shromažďujeme na transparentním účtu a po komunálních volbách a ustavení nového vedení obce Prameny zveřejníme, jakým způsobem sbírka pomohla obci Prameny a jeho občanům,“ říká S. Polčák.

Konání veřejné sbírky bylo vyhlášeno podle zákona o veřejných sbírkách a Krajský úřad Zlínského kraje osvědčil splnění zákonných podmínek pro její konání. Číslo transparentního účtu sbírky na obec Prameny je 226 590 568 / 0600, obcím postačuje převést darovanou částku na uvedený účet a založit do svého účetnictví „Oznámení Krajského úřadu Zlínského kraje o splnění zákonných podmínek veřejné sbírky“.

Obec Prameny a její dluh

Obec Prameny bývá označována za nejzadluženější obec v ČR. Dluh vznikl kvůli nerealizovanému projektu stáčírny minerálních vod. Obec se zadlužila, aby vykoupila potřebné pozemky a provedla 17 průzkumných vrtů (v ceně 1 mil. Kč za jeden). Stáčírnu měli provozovat soukromí investoři a do rozpočtu obce měla přinést 19 mil. Kč za rok. Kvůli problémům způsobeným ekologickými aktivisty se však investoři od projektu odvrátili, stáčírna nevznikla a dluhy obci zůstaly. Dluh postupně narostl do výše více než 100 mil. Kč. Obec musela rozprodat velkou část svého majetku včetně pozemků s prameny minerálních vod a také budov radnice, školky i školy. V r. 2017 Státní pozemkový fond odpustil obci svou pohledávku ve výši cca 22 mil. Kč. Podle závěrečného účtu obce z r. 2017 činí dluh cca 67 mil. Kč, přičemž příjmy obce se pohybují kolem 2 mil. Kč ročně. Obec má obstavený účet a na jejím majetku je zástavní právo.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje přes 1700 obcí a měst v ČR. Další informace ZDE, sledovat nás můžete také na Facebooku (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…