Sedm štítů proti předvánočnímu stresu

27.11.2014 14:31

Ani ne za měsíc tu opět máme Vánoce a s nimi spojený kolotoč povinností – od úklidu, pečení cukroví až po shánění dárků, stromku a kapra. Není snadné zvládnout tohle všechno souběžně s každodenním pracovním zápřahem, takže je přirozené, když se dostaví únava, bolesti hlavy, psychická frustrace a někdy i rozhozené zažívání. To jsou totiž typické projevy předvánočního stresu.

Sedm štítů proti předvánočnímu stresu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční ozdoba

Naštěstí existují způsoby, jak se mu bránit nebo ho alespoň zmírnit, abychom si mohli patřičně vychutnat období, jehož smyslem je duševní pohoda a radost.

1. Připravte se

Dárky:

Dobře si činnosti a úkoly naplánujte – pokud totiž necháte všechno na posledních pár dní před Vánoci, stresu se zkrátka nevyhnete. Raději už teď začněte přemýšlet o dárcích pro vaše blízké, určete, koho chcete letos obdarovat, a kde byste dané překvapení mohli opatřit. Pokud si zvolíte e-shopy, ušetříte si oproti nákupu v kamenných obchodech spoustu času, energie a leckdy i peněz. Budete-li nakupovat v kamenných obchodech, stanovte si předem čas, který tomu věnujete. Bezcílné bloumání po obchodech zabírá nejvíce času a energie a vánoční náladu vám to rozhodně nedodá. Psychickou úlevu může jistě přinést i stanovení maximální částky, kterou jste za svátky v souhrnu ochotni vydat. Určete si takovou sumu, po jejímž utracení budete ještě moci normálně žít, a nebýt celý leden o „chlebu a vodě“.

Cukroví:

Rozmyslete si, kolik druhů cukroví chcete napéct, a kdy s tím začnete, případně koupíte-li ho raději od kamarádky, místního cukráře či v supermarketu. Dnes už přeci nemusí být všechno domácí a v obrovském množství. Raději udělejte jeden, dva druhy a vyhraďte si na to celé víkendové odpoledne, přizvěte k pečení rodinu či přátele a vytvořte z „povinnosti“ příjemný vánoční zážitek.

2. Pravidelně jezte a pijte

Jedním z hlavních důvodů, proč jsme v předvánočním období tak unavení, je nedodržování pravidelné a zdravé stravy. Při obíhání obchodních center často jíme nárazově – během nákupů nejíme, a nakonec se pak přejíme, jelikož hltáme, abychom rychle zahnali hlad. Nebo jíme naopak příliš často a mnoho, protože na nás všude útočí různé ochutnávkové akce. Nárazové stravování však může vyvolat pocit těžkosti a únavu. Měli byste si tedy s sebou brát svačinky a občerstvovat se po 2 až 3 hodinách. Zapomínat byste neměli ani na pravidelný pitný režim, jehož nedodržení také vede k poklesu tělesné energie, pocitu malátnosti (v přeplněných obchodních centrech to platí dvojnásob) až k bolestem hlavy. Ke svačince si tedy přibalte alespoň půllitrovou láhev vody, kterou budete pravidelně doplňovat.

3. Jezte zdravě

Nebezpečí č. I – sladkosti:

Zařizování Štědrého dne je energeticky velmi náročná aktivita, a tak naše tělo pochopitelně touží po něčem sladkém. A nemá k němu příliš strastiplnou cestu. Na každém rohu nás vábí různé vánoční pochutiny a kolegové nosí do práce cukroví na ochutnání. Rafinovaný cukr v takových dobrotách nás však naopak ještě více unaví. Sice nás nejprve energeticky nabudí, čímž rozkolísá hladinu cukru v krvi, ale poté následuje strmý pád, na jehož konci jsme mnohem unavenější než předtím. Lepší alternativou je v tomto případě nízkokalorická proteinová tyčinka nebo rovnou čerstvé ovoce, jež obsahuje přírodní cukr, který v organismu zůstane déle a bude vám energii dodávat postupně.

Nebezpečí č. II – alkohol:

Různé druhy vánočních punčů a oblíbený svařák působí na vaše tělo stejně jako rafinovaný cukr. Pokud tedy potřebujete být ještě v daný den činorodí, měli byste se mu raději vyhnout.

4. Cvičte

Nejlepším způsobem, jak své tělo a mysl uvolnit od napětí, je pohyb. V tomto období je ještě více než kdy jindy zapotřebí pravidelné fyzické aktivity. Cvičení by se pro vás mělo stát prioritou, na kterou si najdete chvilku i v aktuálním časovém presu. Vždyť stačí jen půlhodina běhání, procházka na čerstvém vzduchu či nějaký ten strečink, abyste se cítili mnohem lépe. Sport vám pomůže odvést mysl od starostí všedního dne, navíc pokud budete cvičit pravidelně, pohyb vám usnadní vyrovnávat zvýšený příjem kalorií, kterému se v předvánočním čase asi málokdo ubrání.

5. Obrňte se zevnitř

Stres výrazně oslabuje imunitu. Zimní počasí a časté přechody z vyhřátých obchodů do mrazivého prosincového dne vám na zdraví také nepřidají. Ve vánočním období byste měli zvýšit příjem vitamínů, ať již v přírodní formě, nebo v podobě potravinových doplňků. Dobrým pomocníkem jsou multivitaminové komplexy a speciální doplňky jako např. Schizandra Plus od společnosti Herbalife, který obsahuje vitamíny C a B6 snižující únavu a vysílení organismu a vitamín E, jenž pomáhá chránit buňky proti oxidačnímu stresu.

6. Zapojte rodinu

Vánoce jsou tradičně spojeny se sdílením – zážitků, radosti, přítomnosti blízkých, jídla nebo dárků. Není důvod, proč bychom se neměli podělit také o přípravné práce k vytvoření krásného Štědrého večera. Rodina navíc často ráda podá pomocnou ruku – opravdu se totiž nedají prožít pohodové svátky v momentě, kdy je jeden člen rodiny naprosto vyčerpaný, pobíhá z místnosti do místnosti a vytváří napjatou atmosféru. Rozdělte tedy úkoly jednotlivým členům rodiny podle toho, které pro ně budou nejvhodnější, nejzábavnější či nejsnazší. Spoustu aktivit také můžete provádět společně a zažít tak opravdovou vánoční atmosféru.

7. Připomínejte si, o čem Vánoce skutečně jsou

To je vlastně ten nejdůležitější bod. Podle konzumního diktátu společnosti často měříme podařenost svátků podle hodnoty a množství dárků, počtu druhů cukroví, množství třpytících se dekorací nebo sladěných ozdob na vánočním stromečku. Vánoce by však měly být především o užívání si společně stráveného času s rodinou a přáteli, projevu náklonnosti ke všem, na kterých nám záleží, zkrátka o sdílení a lásce. Opravdu nezáleží na tom, jestli stihnete napéct tuny cukroví, koupit jmelí nebo hory dárků. Soustřeďte se na to, abyste prožili pohodové Vánoce, cítili se o svátcích psychicky i fyzicky bezvadně a netrapte se tím, že  jste nesplnili všechny položky manuálu na perfektní Vánoce. Jejich podobu přeci určujete vy!

O autorce článku:

Susan Bowerman je zástupkyní ředitele pro Centrum zdravé výživy při kalifornské univerzitě (UCLA). Působí zároveň jako odborná konzultantka společnosti Herbalife. Je široce uznávanou dietoložkou a certifikovanou specialistkou v oblasti tzv. dietního sportu. Vlastní magisterský titul z potravinářské vědy a výživy a její rozsáhlé znalosti oborů, jako je kontrola tělesné hmotnosti, sportovní výživa, bezpečnost potravin či vzdělávání spotřebitelů v rámci komplementární medicíny, jsou neustále žádané sportovci, celebritami i restauratéry. Susan Bowerman pravidelně přispívá svými články o zdraví do deníku Los Angeles Times a je také autorkou receptů a zdravotních doporučení v knize Davida Hebera „Jakou barvu má vaše dieta?“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…