Severočeské muzeum představuje kubistický porcelánový kávový servis

13.10.2019 9:37

Severočeské muzeum v Liberci prochází více než rok druhou etapou rekonstrukce a první návštěvníky má uvítat na podzim příštího roku. Své sbírky však připomíná průběžně ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Severočeské muzeum představuje kubistický porcelánový kávový servis
Foto: wikipedia
Popisek: Severočeské muzeum v Liberci.

Jedním z exponátů, které lze na kraji obdivovat, je i kubismem inspirovaný kávový servis z porcelánového souboru Lilia. Pochází z autorského studia Vjemy, které založili v roce 2013 Adam, Samuel a Světlana Ciglerovi.

„Úkolem našich muzeí a galerie není jen vytváření sbírek historických předmětů a výtvarného umění. Důležité je budovat sbírky tak, aby v nich měly zastoupení i předměty současné. Novodobé umění bude navíc stoupat na ceně. Pokud bychom doplňování sbírek v této oblasti zanedbali, může se stát, že v příštích letech už bude takový nákup mimo naše finanční možnosti,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Porcelán navazuje na český kubismus v užitném umění. Princip kubismu byl založen na krystalu – geometricky komplexní struktuře složené ze šikmých ploch a ostrých hran.

Autoři Lilie se inspirovali i islámským uměním dekoru, a to nekonečně opakující se vzory, jejichž mřížka je zpravidla šestiúhelníková. Zmnožením jednotlivých symetrických předmětů z kolekce geometrického setu a jejich vyskládáním vedle sebe vznikají podivuhodné trojrozměrné vzory. Porcelán se vyrábí malosériově v České republice.

kubistický servis

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…