Slovenský start-up uspěl v celosvětové soutěži Cisco

17.10.2014 20:18

Jedním ze čtyř globálních vítězů soutěže Cisco IoT Security Grand Challenge se stala slovenská společnost Excalibur. Uspěla jako jediná z oblasti střední a východní Evropy, zbytek vítězů pochází z USA a Německa. Vítězné řešení Excaliburu umožní využívat mobilní telefon k ověření identity při přihlašování do různých systémů.

Slovenský start-up uspěl v celosvětové soutěži Cisco
Foto: red
Popisek: Cisco

Slovenský start-up Excalibur uspěl se svým bezpečnostním řešením v soutěži Cisco IoT Security Grand Challenge a získal odměnu 75 tisíc dolarů. V konkurenci více než stovky firem z 33 zemí celého svět dokázal, že ověření identity může být bezpečnější a pohodlnější bez používání hesel. Kromě slovenského Excaliburu uspěla i německá společnost Aircloak spolupracující s Institutem Maxe Plancka, a americké týmy univerzit Carnegie Mellon University, Cornell University a Rice University.

„Z hlediska bezpečnosti je stále patrnější, že současný systém ověřování identity se není schopen vyrovnat s rostoucím počtem zařízení a věcí připojených k internetu,“ uvedl Ivan Klimek, CEO společnosti Excalibur. „Víc jak 90 procent hesel je příliš slabých, aby odolaly hackerskému útoku. Kromě toho systém registrací, hesel, zadávání znaků a ověřovacích e-mailů je příliš složitý a znepříjemňuje život uživatelům i poskytovatelům služeb,“ dodává Ivan Klimek.

Řešení společnosti Excalibur sází na smartphone jako bezpečnostní prvek pro digitální svět. Chytrý telefon je jedním z nejosobnějších zařízení současnosti. A protože mobilní operátoři mají k dispozici doklady totožnosti svých uživatelů, je jejich prostřednictvím možné spojit virtuální a fyzickou identitu.

Excalibur chce vyvinout systém, který by umožnil co nejpohodlnější a nejbezpečnější ověření identity při zachování maximálního soukromí uživatelů. S využitím metody založené na teorii grafů, lokální distribuované databázi uskutečněných transakcí (tzv. blockchain) a kontextového povědomí bude možné do budoucna zapomenout dlouhé seznamy hesel a přestat se starat o jejich pravidelnou aktualizaci. K identifikaci postačí jen chytrý mobilní telefon.

Kromě finanční odměny ve výši 75 tisíc amerických dolarů získá slovenský start-up Excalibur i rozsáhlou podporu od společnosti Cisco v podobě školení, odborného vedení a poradenství i zprostředkování nových obchodních příležitostí. Kromě toho získá společnost i přístup k vývoji, testování a pilotnímu provozu nových technologií společnosti Cisco.

„Počet zařízení připojených do internetu dnes výrazně přesahuje počet obyvatel na planetě. Nastává éra Internet of Everything,“ konstatuje Ivo Němeček, generální ředitel společnosti Cisco ČR a dodává: „Mobilní zařízení uživatelů, měřící čidla, regulátory, IP videokamery, osobní elektronika či zdravotní senzory přinášejí na jedné straně velkou hodnotu, na druhé straně nová rizika. Síť vidí veškerou komunikaci. Bezpečnostní vlastnosti sítě budou proto stále důležitější.“

Cisco Security Grand Challenge je jednou z kategorií prestižní celosvětové soutěže Cisco IoT Grand Challenge. Do té se zapojilo více než 1 000 firem ze 71 zemí světa. Společnost Cisco rozdělila mezi vítěze více než půl milionu amerických dolarů. V souběžně vyhlašované kategorii IoT Innovation Grand Challenge uspěla německá společnost Relayr, irsko-americký Waygum.io a společnost Toymail z amerického Michiganu.

Pojem internet věcí (Internet of Things, IoT) označuje stále rostoucí počet zařízení a senzorů, které jsou připojené k internetu a vzájemně spolu komunikují. To otevírá prostor pro využití informací z našeho okolí, které dosud zůstávaly ležet ladem. Podle odhadů společnosti Cisco bude v roce 2020 připojeno k internetu 50 miliard takovýchto zařízení a otevře se prostor pro nástup éry Internet of Everything znamenající vzájemné propojení lidí, procesů, dat a věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…