Složením inauguračního slibu vstoupil rektor UK do svého druhého funčního období

08.03.2018 21:43

Složením inauguračního slibu vstoupil rektor Univerzity Karlovy do svého druhého volebního období. Rektor Tomáš Zima složil akademické obci UK účty za své působení v minulém období a představil klíčové úkoly pro druhé volební období. Zároveň předal stříbrné a historické medaile UK děkanům fakult, kteří ukončili svoji činnost.

Složením inauguračního slibu vstoupil rektor UK do svého druhého funčního období
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Ve Velké aule Karolina se dnes konala za účasti ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR Roberta Plagy v demisi a dalších významných hostí inaugurace rektora Univerzity Karlovy pro druhé funkční období.

V průběhu slavnostního ceremoniálu rektor UK představil členy kolegia rektora a nové děkany fakult UK a předal pamětní medaile děkankám a děkanům, kteří svoji činnost ve svých funkcích ukončili – stříbrnou medaili doc. Mirjam Friedové, Ph.D., emeritní děkance FF UK,

ThLic. Prokopu Brožovi, Th.D., emeritnímu děkanovi KTF UK, PhDr. Jakubu Končelíkovi, Ph.D., emeritnímu děkanovi FSV. Poté udělil historickou medaili prof. MUDr. Michalu Andělovi, CSc., emeritnímu děkanovi 3. LF UK a prof. MUDr. Borisi Kreuzbergovi, CSc., emeritnímu děkanovi LF Plzeň.

Ve svém inauguračním projevu prof. Tomáš Zima informoval o nejvýznamnějších úkolech, které se v minulém období podařilo naplnit. „Za velmi důležité pokládám, že jsme s Českou konferencí rektorů v loňském roce dosáhli navýšení rozpočtu pro veřejné vysoké školy včetně Univerzity Karlovy. Bez navyšování prostředků na vědecko-výzkumnou a pedagogickou činnost totiž není úspěšný rozvoj vysokého školství možný“, uvedl prof. Tomáš Zima.

Zároveň seznámil akademickou obec UK s cíli, které před univerzitou stojí v následujícím období. Vedení univerzity se zaměří především na zvyšování úrovně pedagogických i vědecko-výzkumných aktivit, na vnitrouniverzitní solidaritu a na dotváření jejího pozitivního obrazu ve společnosti. Svoje znovuzvolení chápe rektor UK především jako vyjádření důvěry a jako velký závazek. Při vykonávání této funkce chce podobně jako v předchozích letech důsledně dbát na ochranu a dodržování akademických svobod a práv. Slíbil rovněž, že bude se svými spolupracovníky pracovat ku prospěchu Univerzity Karlovy se stejnou intenzitou a se stejným nasazením jako doposud.

„Jako základ univerzitního života chápu svobodu výzkumu a výuky; obojí musí být ve vzájemné harmonii, a to ve spojení s odpovědností a uplatňováním etických principů“ zdůraznil prof. Tomáš Zima.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…