Soudním znalcem dnes může být v podstatě kdokoliv

05.12.2016 11:12

Soudní řízení ovládli nekvalitní soudní znalci. Bdít by proto nad nimi měla profesní komora, která by vedla kárná řízení, řekl v rozhovoru pro portál Finančního a ekonomického institutu (FAEI.cz) předseda České advokátní komory (ČAK) Martin Vychopeň.

Soudním znalcem dnes může být v podstatě kdokoliv
Foto: Finanční a ekonomický institut
Popisek: Předseda České advokátní komory (ČAK) Martin Vychopeň

Na konferenci Pražský právnický podzim předseda ČAK nedávno uvedl, že ze soudních řízení se často stávají souboje znalců. „Chceme proto podpořit vznik komory soudních znalců. Součástí by byla i kárná řízení. Tato úprava u nás dlouhodobě chybí. Soudní spory jsou stále složitější z hlediska jejich věcné podstaty,“ konstatoval Martin Vychopeň v rozhovoru.

Podle něj se soudci bez znalců neobejdou, upozornil ale na rozdílnou kvalitu znaleckých posudků. „Soud by měl říci, že posudek, který nezvolil, je špatný, nepřesvědčivý, a měl by iniciovat řízení o postihu znalce. To se ale dnes bohužel neděje,“ řekl předseda ČAK a dodal, že občas některý soudce dá podnět k zahájení řízení se znalcem. Problém je, že takové správní řízení je hodně dlouhé a jeho výsledek nejistý.

„V podstatě ano,“ odpověděl Vychopeň na otázku, zda soudním znalcem může být kdokoliv. Uchazeči se hlásí soudům a musí osvědčit znalost v daném oboru. Jako znalce je pak zapisují předsedové soudů.

Celý rozhovor s předsedou České advokátní komory si můžete přečíst zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …