Soukromí vlastníci lesů: Ohledně myslivosti vláda neplní své prohlášení

24.02.2023 9:01 | Tisková zpráva

Zásadními tématy valné hromady SVOL Komory soukromých lesů, která se konala ve čtvrtek 23. února v Humpolci, byly novelizace zákona o myslivosti, novela lesního zákona a zajištění finančních prostředků v resortním rozpočtu MZe na podpory v lesnictví. Valná hromada SVOL Komory SL žádá vládu České republiky s ohledem na novelizaci zákona o myslivosti, aby naplnila vládní prohlášení o posílení pravomoci vlastníků půdy a hospodářů v organizaci honiteb.

Soukromí vlastníci lesů: Ohledně myslivosti vláda neplní své prohlášení
Foto: SVOL
Popisek: Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR

Vláda ve svém prohlášení ze dne 6. ledna 2022 v kapitole zemědělství přímo deklarovala: „Posílíme pravomoci vlastníků půdy a hospodářů v organizaci honiteb. Včasné řešení problémů s přemnoženou zvěří či škůdci uchrání krajinu před většími škodami a ušetří veřejné peníze.“ Z dosavadních jednání však vyplývá, že se novelizace zákona o myslivosti neubírá avizovaným směrem.

„Valná hromada Komory soukromých lesů proto žádá vládu České republiky s ohledem na novelizaci zákona o myslivosti, aby důsledně naplnila vlastní vládní prohlášení. V tomto smyslu také z naší strany povedeme jednání,“ uvedl předseda SVOL Komory soukromých lesů Richard Podstatzký.

„Upozorňujeme Ministerstvo zemědělství, že návrh novelizace zákona o myslivosti nenaplňuje vládní prohlášení o posílení pravomoci vlastníků půdy a hospodářů v organizaci honiteb,“ říká Jiří Svoboda, předseda Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR.

SVOL poukazuje na alarmující stav přemnožené zvěře a jeho dopady na obnovu lesů i hospodaření v nich již několik let. „Žádáme Ministerstvo zemědělství, aby do novelizace zákona o myslivosti zahrnulo usnesení valné hromady Komory soukromých lesů ke snížení minimální výměry honitby vlastní na 115 ha a honitby společenstevní rovněž na 115 ha. Toto opatření povede k přímé redukci spárkaté zvěře v takto vytvořených honitbách v nestátních lesích,“ konstatuje Richard Podstatzký s tím, že absolutně není na co čekat: podle nových dat ČSÚ počty přemnožené zvěře znovu stouply a významně ztěžují a prodražují vlastníkům obnovu lesů po kůrovcové kalamitě. Například jelena siky je nyní v lesích až 30x více než před padesáti lety.

Soukromí vlastníci lesů naopak vítají záměr MZe ohledně novely zákona o lesích představený na kulatém stolu 1. února 2023, který reflektuje požadavky Platformy za novelizaci lesního zákona, na nichž se v historické shodě dohodli zástupci vlastníků lesů, lesníků, ochránců přírody, akademiků i průmyslu. Jde o vytvoření samostatných lesních úřadů, volnější ruce pro vlastníky lesů, zavádění vhodných adaptačních opatření, podporu dobrovolného sdružování vlastníků lesů, vytvoření systému inovací v lesnictví, zlepšení životního prostředí v lesích a zavedení platby za ekosystémové služby.

S vedením resortu zemědělství a financí budou zástupci majitelů lesů jednat o zajištění finančních prostředků v resortním rozpočtu MZe na podpory v lesnictví odpovídající významu obhospodařování lesních majetků pro celou společnost. Další prioritou je zrušení daně z nemovitostí u lesních cest a rozvíjení spolupráce s mezinárodními organizacemi vlastníků lesů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…