Společnosti RETIA a KARBOX se podílejí na významném obranném projektu Severoatlantické aliance

10.06.2016 16:50

Holding CZECHOSLOVAK GROUP sdružující výrobní podniky zabývající se speciální výrobou díky svým kapacitám i odporníkům dokáže nabízet komplexní produkty na světové úrovni. Příkladem je zásadní obranný projekt NATO s názvem Alliance Ground Surveillance (AGS), na kterém se podílejí RETIA a KARBOX z holdingu CZECHOSLOVAK GROUP i společnost TATRA TRUCKS.

Společnosti RETIA a KARBOX se podílejí na významném obranném projektu Severoatlantické aliance
Foto: RETIA
Popisek: RETIA, logo.

Projekt s názvem Alliance Ground Surveillance (AGS) dnes patří k nejvýznamnějším projektům NATO, který spadá do kategorie tzv. chytré obrany. Systém má být hlavním pilířem pro ochranu aliančních vojáků na bojišti, ale také zvýší jejich bojeschopnost a efektivitu. Bude totiž poskytovat velitelství i vojákům v akci nepřetržitý proud informací, dat a radarových i satelitních snímků zájmových oblastí či bojiště v reálném čase, což zajistí dokonalý přehled o situaci ve dne, v noci za všech povětrnostních podmínek. K tomu poslouží síť pozemních mobilních senzorů, bezpilotních letounů a satelitů, která bude schopna odhalit a sledovat pohybující se objekty či cíle a předávat data do budovaného operačního střediska na základně v italské Sigonelle. Na projektu AGS za 1,3 miliardy eur na základě memoranda o porozumění z roku 2009 spolupracují specializované společnosti obranného průmyslu ze 14 států NATO.

Do takto prioritního programu NATO jsou zainteresovány i české společnosti RETIA a KARBOX z holdingu CZECHOSLOVAK GROUP, což svědčí o jejich kvalitách. Spolupráce RETIE a KARBOXU v programu AGS je ukázkou schopnosti holdingu zapojovat své součásti do synergických projektů, které využívají jeho komplexních množností. Pardubická společnost RETIA, výrobce radarů a speciální elektroniky, bude pro NATO dodávat speciální mobilní pracoviště vybavená elektronickými systémy, ve kterých budou moci operátoři vyhodnocovat data z bezpilotních letounů systému AGS.

Mobilní pracoviště budou mít podobu kontejnerových boxů převážených na nákladních automobilech. Konstrukci pracovišť měla na starosti společnost KARBOX, jež například prostřednictví agentury NSPA dodává Severoatlantické alianci mobilní kontejnerové tábory a polní nemocnice. V současné době je ukončena etapa vývojových prací a testů, RETIA a KARBOX předaly zadavateli prototypová kontejnerová pracoviště a kompletní dokumentaci. Nyní probíhá sériová výroba dalších mobilních pracovišť systému AGS. KARBOX vyrábí zodolněné ISO 1C kontejnery a vybavuje je elektroinstalací, klimatizačními a filtroventilačními jednotkami. Do tohoto základu pak specialisti společnosti RETIA instalují speciální zařízení, elektronické systémy a komunikační i senzorové sestavy. Kontejnery budou moci být převáženy na kontejnerových přepravních vozidlech používaných státy Severoatlantické aliance, tedy i na podvozcích Tatra z produkce automobilky TATRA TRUCKS.

O společnosti RETIA

RETIA a.s. byla založena koncem roku 1993 týmem inženýrů, spolupracovníků z bývalé pardubické Tesly, v roce 2016 se stala součástí holdingu CZECHOSLOVAK GROUP. Je technologickou společností, která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, UWB lokalizační zařízení a komunikační systémy. Tyto produkty dodává Armádě ČR i armádám spojeneckých států NATO, přímo Severoatlantické alianci a dalším vojenským i civilním zákazníkům v ČR i ve více jak 40 zemích světa. Více než dvě třetiny tržeb realizuje RETIA a.s. exportem.

O společnosti KARBOX

Firma KARBOX je předním českým a evropským výrobcem integrovaných kontejnerů, kontejnerových pracovišť a kontejnerových a skříňových nástaveb na podvozky užitkových a nákladních vozidel. Nabídka kontejnerů zahrnuje nejen integrované kontejnery, jakými jsou např. zdravotnické kontejnery (polní nemocnice), kuchyně, ale také přepravní kontejnery či odpadové kontejnery. Firma nabízí mimo jiné roztahovací kontejnery ve variantách 2v1 a 3v1. V roce 2015 rozšířila svůj výrobní program o hasičské nástavby. Společnost je od roku 2014 součástí holdingu EXCALIBUR GROUP.

O společnosti CZECHOSLOVAK GROUP

CZECHOSLOVAK GROUP (CSG) je holding navazující na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti obranné i civilní průmyslové produkce. Jeho portfolio zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby. Skupina klade silný důraz na kvalitu svých produktů a služeb a na exportní aktivity. S produkty společností holdingu se lze setkat na všech kontinentech a počet jeho zákazníků se stále rozrůstá. Podniky holdingu CZECHOSLOVAK GROUP v roce 2015 zaměstnávaly téměř 4000 osob a vygenerovaly tržby v hodnotě 12 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…