Správa železnic podepsala smlouvu na přípravu terminálu vysokorychlostní železnice

27.05.2021 8:37

Moderní terminál Praha východ umožní pohodlný přestup mezi jednotlivými linkami systému VRT. Sloužit ale bude také cestujícím ze středních Čech a okolí.

Správa železnic podepsala smlouvu na přípravu terminálu vysokorychlostní železnice
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Předmětem smlouvy je dopracování soutěžního návrhu, architektonická studie a dokumentace pro územní řízení. Podpisu kontraktu předcházela mezinárodní architektonická soutěž, ve které uspěl návrh sdružení MP+ov Nehvizdy 2020. Odborná porota ocenila jeho návrh, kterému dominuje trojcípá střecha budovy terminálu. Součástí areálu bude i parkoviště P+R či nástupní místa pro autobusovou dopravu. Z pohledu železnice je terminál projektován jako přestupní uzel, nikoliv jako cílová destinace. Spoje z něj budou dále pokračovat například na hlavní nádraží v Praze.

Zadání soutěže, návrhy architektů a přehled autorských týmů jsou vystaveny na www.spravazeleznic.cz v sekci VRT a pod odkazem Terminál VRT.

Podpis smlouvy je důležitý krok k realizaci celého pilotního úseku VRT Polabí. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda ocenil tempo příprav nové vysokorychlostní železnice: „Věřím, že se nám tato pilotní trať podaří zprovoznit již v roce 2028. Mimo jiné totiž uleví dopravou velmi zatíženému úseku mezi Poříčany a Prahou. Mám radost, že zároveň s tím budeme moci cestujícím nabídnout moderní a vzdušný terminál, ze kterého se dostanou do řady míst nejen u nás, ale i v zahraničí.“

Dokumentaci pro územní rozhodnutí vypracuje pro Správu železnic sdružení MP+ov Nehvizdy 2020, složené ze společnosti Metroprojekt Praha a architektonické kanceláře ov architekti. Dokumentace na vysokorychlostní terminál bude následně zakomponována do dokumentace pro územní rozhodnutí na traťový úsek VRT Polabí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…