Správa železnic schválila první část novelizovaného dopravního a návěstního předpisu D1

04.01.2022 8:24 | Tisková zpráva

První červencový den příštího roku vstoupí v účinnost novelizovaný dopravní a návěstní předpis Správy železnic SŽ D1. Podle něj se řídí provoz na většině železničních tratí v ČR.

Správa železnic schválila první část novelizovaného dopravního a návěstního předpisu D1
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Upravený předpis byl již schválen generálním ředitelem Správy železnic a zveřejněn. Během prvního pololetí příštího roku se s ním seznámí příslušní zaměstnanci správce železniční infrastruktury a dopravců. „Zveřejněná první část novelizovaného předpisu upravuje provozování drážní dopravy na tratích, které nejsou vybaveny evropským vlakovým zabezpečovacím zařízením ETCS a které provozuje Správa železnic,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Součástí novely jsou také některá ustanovení, která vyplývají ze snahy zajistit jednotné podmínky pro provoz a řízení dopravy v celé Evropské unii. Do předpisu SŽ D1 první části byla konkrétně implementována ustanovení „Prováděcího nařízení komise (EU) 2019/773 – o technické specifikaci pro interoperabilitu týkající se subsystému provoz a řízení dopravy železničního systému v Evropské unii“. Jedná se například o úpravu jízdy podle rozhledových poměrů, závad v označení začátku vlaku či komunikace mezi zaměstnanci provozovatele dráhy a dopravci.

S datem účinnosti novelizovaného předpisu se mimo jiné změní i některá důležitá ustanovení. Jedná se například o tyto změny:

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

  • všechna hlavní návěstidla, která jsou označena označovacím pásem s červenými a bílými pruhy budou mít absolutní návěst Stůj (kolem tohoto hlavního návěstidla s návěstí Stůj může strojvedoucí pokračovat v jízdě pouze na pokyn výpravčího)
  • zpravování strojvedoucích o změnách stavebně technických parametrů dráhy
  • zajišťování vozidel proti ujetí
  • zrušení posunu trhnutím
  • zrušení jízda s nezavěšeným postrkem do km a zpět do zadní dopravny s kolejovým rozvětvením
  • úpravu znění písemného rozkazu při jízdě za zhoršených povětrnostních podmínek
  • zrušení některých návěstí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…