Správa železnic vybrala vítězný návrh terminálu VRT u Roudnice nad Labem

28.02.2022 10:29 | Tisková zpráva

Vítězem architektonicko-urbanistické soutěže na podobu a řešení terminálu vysokorychlostní železnice u Roudnice nad Labem se na základě rozhodnutí odborné komise stala architektonická kancelář Rusina Frei architekti. Do soutěže se přihlásilo deset účastníků z České republiky i ze zahraničí. Zadání obsahovalo také požadavek na návrh servisní základny, která bude centrem údržby železniční infrastruktury na celém úseku VRT Podřipsko.

Správa železnic vybrala vítězný návrh terminálu VRT u Roudnice nad Labem
Foto: Správa železnic
Popisek: Správa železnic

Architekti, urbanisté a další odborníci hledali řešení přestupního uzlu od září loňského roku, kdy Správa železnic soutěž vyhlásila. Její součástí bylo také zpracování urbanistického ideového návrhu, který samosprávám v okolí nabídne možnosti řešení širšího území. Příjem návrhů skončil loni na konci listopadu. V porotě zasedli kromě nezávislých expertů a zástupců Správy železnic také představitelé samosprávy. Porota ocenila všechny přihlášené návrhy, finanční odměnu získali všichni účastníci. Na regulérnost soutěže dohlížela Česká komora architektů. Přizváni byli také odborníci z Národního památkového ústavu a francouzských státních drah SNCF.

Terminál Roudnice nad Labem VRT zvýší dostupnost vysokorychlostní železnice v regionu. Nejčastěji ho pro své cesty využijí obyvatelé jihovýchodní části Ústeckého a také přilehlého území Středočeského kraje. Do centra Prahy se odtud cestující dostanou za 19 minut, do Ústí nad Labem se jízdní doba po dokončení celého ramene VRT Praha - Drážďany zkrátí na 24 minut. Rychlejší spojení nabídne terminál také cestujícím do dalších měst po celé České republice i v zahraničí.

Dopravní uzel u roudnického letiště nabídne pohodlné parkování v rámci systému P+R, bezbariérový přestup mezi vysokorychlostní železnicí a regionální tratí č. 096 Roudnice n/L – Straškov a také přímé napojení na nedalekou dálnici D8. Samozřejmostí bude návazná linková doprava nebo přepravní služby pro cestující.

Úsek VRT Podřipsko, který se nachází mezi Prahou a Lovosicemi, bude novostavbou tratě s rychlostí až 320 km/h. Kromě expresních vlaků vysokorychlostní trať využijí i další rychlé spoje. Realizaci tohoto bezmála 60kilometrového úseku Správa železnic předpokládá v letech 2027 až 2030.

Výstava soutěžních návrhů se bude konat v informačním centru v Roudnici nad Labem. Vernisáž výstavy proběhne 21. března 2022. Veřejnosti je ZDE k dispozici také elektronická verze výstavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …