Stanice Vltava slaví 50 let – na víkend zruší svůj program a od 5. 5. nabídne jeho proměnu

03.05.2014 8:20

Kulturní stanice Českého rozhlasu, později nazývaná Vltava, slaví letos 50 let. Jako součást oslav zruší 3. – 4. května pravidelný vysílací program. Nabídne prožití padesáti let kulturního vysílání Českého rozhlasu během 48 hodin a řízení programu nechá z velké části na posluchačích. Dvoudenní speciál plný hostů, mezi které patří i Jiří Suchý, se bude vysílat živě za účasti publika z vinohradského Studia 2 Českého rozhlasu. Vltava tak láká posluchače na svůj nový program, jehož vysílání zahájí 5. května. I ten slibuje více propojení s posluchači, novými kontexty kulturního dění a aktuálními trendy u nás i ve světě.

Stanice Vltava slaví 50 let – na víkend zruší svůj program a od 5. 5. nabídne jeho proměnu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Mimořádný víkendový speciál nazvaný Restart ve dnech 3. – 4. května představuje přemostění mezi starým a novým vysílacím schématem stanice Vltava.

„Připomíná, že takový druh kulturního vysílání existuje u nás už padesát let a za dobu jeho existence se v archivu nashromáždila řada vynikajících a zajímavých nahrávek hudby, dramatických a literárních pořadů či publicistiky, k nimž současná Vltava přidává každý den další a další. Od 5. května přinese zase nové proměny, a tak je to správně, tok Vltavy pokračuje,“ říká tvůrce víkendového vysílání Tomáš Černý.

Díky Restartu se budou moci posluchači v sobotu 3. května osobně či na vlnách Vltavy setkat například s Jiřím Suchým, který posluchače ve Studiu 2 přivítá v 9.30 hodin. Špičkovou kvalitu rozhlasových studií návštěvníci otestují při komentovaném poslechu Belliniho Puritánů z Metropolitní opery od 19 hodin. Neděle 4. května přinese mezi 9 a 12 hodinou pořad 3x60, a to s vámi!, který bude setkáním s tvůrci, zvukaři a nahrávkami stereofonních pořadů sedmdesátých a osmdesátých let. Odpoledne od 16.30 hodin představí šéfredaktor Lukáš Hurník nové směřování stanice.

„Novým programem se – jako vltavským řečištěm – žene vlna, od rána do večerních hodin. Její první fázi dominují informace. Pořad Mozaika nám stručně řekne, kde se v kultuře co děje a jaké to je. Druhá tentokrát dopolední fáze otevírá prostor pro setkávání. S lidmi, kteří žijí kulturou ať už profesionálně nebo jen jako její milovníci. Chceme je propojit mezi sebou v době, která jejich životnímu zájmu moc nepřeje. V odpoledním vysílání přineseme poučení – nabízíme nové pohledy, kontexty, otevíráme obzory. Poslední čtvrtá fáze představuje umění. Začíná osmou hodinou večerní a přináší rozhlasové hry, špičkové hudební přenosy i komponované večery,“ vysvětluje šéfredaktor stanice Lukáš Hurník.

Vltava bude mít od 5. května nový kabát, ale posluchači se o svá oblíbená témata bát nemusí. Obsah většiny z nich Vltava zachovává v pořadech, které vysílá v nové podobě. Takovým příkladem je pořad Telefonotéka, který zpestří program každý všední den od 9.50 hodin. „Bude to živé vysílání s hostem, který má vztah ke kultuře, s převážně klasickou hudbou, kterou si vybere, s živými telefonáty posluchačů. Nebo naopak někomu zavoláme my – třeba kritikovi, který zhodnotí CD, s jehož tvůrci ve studiu mluvíme. Možná se i pohádají…,“ představuje změny Lukáš Hurník.

Stanice si od nově sestaveného programu slibuje jeho větší přehlednost i více možností, jak propojit nejen posluchače s Vltavou, ale také mezi sebou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…