Státní fond podpory investic dočasně zastavuje příjem žádostí do programu Vlastní bydlení

13.04.2022 14:48 | Tisková zpráva

Pro rozpočet programu Vlastní bydlení bylo v letošním roce vyčleněno 700 milionů korun. K datu 13. dubna 2022 byly přijaty žádosti o úvěry v celkové částce 713, 6 mil. Kč. Státní fond podpory investic tedy k datu 20. dubna 2022 zastavuje příjem žádostí.

Státní fond podpory investic dočasně zastavuje příjem žádostí do programu Vlastní bydlení
Foto: SFPI
Popisek: Státní fond podpory investic

„Předpokládáme, že příjem žádostí obnovíme na podzim letošního roku. Do té doby bude jasno, kolik finančních prostředků budeme moci použít z rozpočtů ostatních programů SFPI,“ uvádí Ing. Hana Pejpalová, ředitelka SFPI a dodává, že přesun mezi programovými položkami v rozpočtu Fondu umožňuje zákon. Podrobnější informace budou zveřejněny na www.sfpi.cz

Program Vlastní bydlení je určen na pořízení nebo modernizaci bydlení pro žadatele mladší 40 let, žijící v manželství nebo registrovaném partnerství, nebo samostatně pečující o dítě do 15 let. Program umožňuje manželům, registrovaným partnerům i osobám samostatně pečujícím o nezletilé dítě, které nejsou vlastníky ani spoluvlastníky žádné nemovitosti určené k trvalému bydlení ani členy bytového družstva s právem nájmu družstevního bytu, pořídit si vlastní bydlení. Vlastníkům nebo spoluvlastníkům obydlí pak umožňuje rekonstruovat dům nebo byt.

Úvěr je úročen podle výše základní sazby Evropské unie pro Českou republiku, nejméně však 1 % p.a., s fixací nejdéle na dobu 5 let.

Úvěr na pořízení domu je možné poskytnout maximálně do výše 3 500 000 Kč, a to výstavbou, nejvýše však 90 % skutečných nákladů na výstavbu, nebo koupí, nejvýše však 90 % ceny sjednané, nebo ceny obvyklé podle zákona o oceňování majetku. Úvěr na koupi bytu nebo družstevního podílu je možné poskytnout do výše 3 000 000 Kč, nejvýše však 90 % ceny sjednané, nebo ceny obvyklé podle zákona o oceňování majetku.

Výše úvěru na modernizaci obydlí je nejméně 50 000 Kč a nejvýše 750 000 Kč.

Součástí úvěru byla i dotace při narození dítěte ve výši 30 tis. Kč pro příjemce úvěru na pořízení obydlí a snížení úrokové sazby o 0,2 procentního bodu za každé dítě do 15 let věku, o které příjemce úvěru pečuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…