Státní pozemkový úřad: Stali jsme se nejlepším zadavatelem veřejných zakázek

17.03.2022 22:33 | Tisková zpráva

Datlab vyhlásil nejlepší zadavatele veřejných zakázek za poslední 3 roky. Státní pozemkový úřad (SPÚ) získal první místo v kategorii Státní Správa. Ocenění a pomyslného „Neplejtváka“ převzal z rukou vedoucího projektu Jiřího Skuhrovce ústřední ředitel SPÚ Martin Vrba společně s Janou Vokřálovou, ředitelkou Odboru veřejných zakázek.

Státní pozemkový úřad: Stali jsme se nejlepším zadavatelem veřejných zakázek
Foto: SPÚ
Popisek: Státní pozemkový úřad

„Velmi si vážíme tohoto ocenění. V průměru Státní pozemkový úřad zadá 2300 zakázek ročně na všech úrovních úřadu. I proto je důležité mít nadstandardně nastaveny všechny interní procesy a ke každé, i sebemenší, zakázce přistupovat jako k té velké. Obhájili jsme první místo a díky patří všem kolegům, kteří se na odpovědném zadávání podílejí,“ sděluje Martin Vrba, ústřední ředitel SPÚ.

Pro Státní pozemkový úřad je to již třetí umístění na stupních vítězů. V rámci Zindexu získal 82%, což je nevyšší skóre mezi všemi hodnocenými subjekty. Poprvé v roce 2015, kdy byla hodnocena státní správa, obsadil SPÚ druhé místo s 77% a v roce 2019 dokonce získal první místo s 86% v kategorii Velký zadavatel.

Mezi nejlepší zadavatele veřejných zakázek za poslední 3 roky pro státní správu a firmy vedle Státního pozemkového úřadu (orgány státní správy a jejich příspěvkové organizace s zakázkami nad 75 mil. Kč) patří Lesy ČR (státní a městské společnosti s více než 10 zakázkami v daném období), Nemocnice Na Homolce (nemocnice s více než 10 zakázkami v daném období), plzeňský hasičský sbor (orgány státní správy a jejich příspěvkové organizace s zakázkami mezi 10 mil. a 75 mil.). Ocenit si ale zaslouží i další desítky úřadů a podniků na předních místech žebříčku Zindex: ti všichni optikou řady kritérií utrácejí veřejné peníze s nadstandardní péčí. O jejich zakázky je vysoká konkurence, transparentně uveřejňují, nebojí se doporučených postupů jako hodnocení na kvalitu, elektronické aukce apod. Zkrátka podle měřitelných ukazatelů postupují v souladu s dobrou praxí.

Zindex připravuje tým ekonomů a programátorů ve spolku Datlab Institut při Univerzitě Karlově, na jejímž výzkumu se zakládá. V rámci žebříčku Zindex.cz zmapovali zakázky více než 220 státních úřadů, firem a nemocnic - a oceňují ty nejschopnější. Cíleně tak jdou proti zažitému přesvědčení, že v zakázkách se pouze plýtvá a krade.

„O výsledku našeho žebříčku nerozhoduje žádná komise, ale tvrdá čísla o tisících veřejných zakázek v posledních třech letech. Vítěze Zindexu poznáte podle vysoké konkurence o zakázky, minima právních škraloupů, rychlých zadávacích procesů, nebo transparentního uveřejňování nad rámec zákonných povinností,” shrnuje metodiku hodnocení vedoucí projektu Jiří Skuhrovec. „Ani u vítěze Zindexu neumíme říct, že dělá vše dobře. Rozhodně je ale v něčem lepší než ostatní”.

Datlab Institut využívá dat, týmu i další podpory sesterské firmy Datlab s.r.o.. Zindex je připravován od roku 2013 výhradně z peněz soukromých dárců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…