Státní úřad pro jadernou bezpečnost sleduje situaci v Záporožské jaderné elektrárně

18.08.2022 17:07 | Tisková zpráva

Státní úřad pro jadernou bezpečnost nadále bedlivě sleduje a vyhodnocuje situaci na Ukrajině a zejména pak v Záporožské jaderné elektrárně, která je nyní v rukou ruských okupantů a v posledních dnech v jejím areálu dochází opakovaně ke střelbě a použití výbušnin.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost sleduje situaci v Záporožské jaderné elektrárně
Foto: Archiv
Popisek: SÚJB

Je pochopitelné, že veřejnost je tímto vývojem znepokojena a jistě není na místě situaci podceňovat. Na druhou stranu je však potřeba situaci hodnotit realisticky a nedat prostor apokalyptickým spekulacím, které se nyní v některých informačních zdrojích objevují.

V současné chvíli všechna měření ať už v blízkém nebo vzdálenějším okolí jaderné elektrárny v Záporoží vykazují standardní hodnoty – o tom veřejnost pravidelně informujeme v aktuálních přehledech o radiační situaci.

Nicméně vzhledem k okolnostem a vývoji situace, která ukazuje, že ruská vojska se nezastaví opravdu před ničím, je na místě přemýšlet o možných důsledcích ať již záměrného nebo neúmyslného poškození systémů elektrárny, které by mohlo vést k uvolnění radioaktivních látek do životního prostředí.

Hodnocení reálných radiačních důsledků případného vojenského napadení jaderné elektrárny ať již náhodného nebo cíleného je vždy velmi závislé na konkrétní situaci – roli zde hraje způsob a závažnost poškození reaktoru a jeho ochranné obálky, funkčnost či selhání různých bezpečnostních systémů, aktuální meteorologická situace, atd… Lze samozřejmě vytvářet různé scénáře a předpoklady a pomocí nich dělat hypotetické analýzy radiačních dopadů, ale tyto budou vždy zatíženy velkou statistickou chybou právě v důsledku nejistot ve vstupních předpokladech. Nicméně i za velmi dramatických okolností lze nyní předpokládat, že přijímání ochranných opatření pro obyvatelstvo bude nezbytné maximálně do vzdálenosti několika stovek kilometrů (vzdálenost hranice ČR od Záporoží je přes 1000km).

V okamžiku, kdy by došlo k jakékoliv události vedoucí k významnému úniku radioaktivních látek do životního prostředí, jsem schopni v poměrně krátké době na základě dostupných informací (konfrontovaných i s výsledky on-line monitorovacích systémů rozmístěných v Evropě) provést potřebné výpočty a modelování vývoje reálné situace tak, aby veřejnost byla co nejrychleji jasně a pravdivě informována o tom co se děje a předešlo se zbytečné panice a šíření nepravdivých informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

16:46 Ombudsman: Žádost o důchod s detektivní zápletkou - šetření až do složek StB

Šetření v případě českého seniora žijícího v USA se změnilo v pátrání po důkazech, které by České sp…