Státní veterinární správa: Vyšetření potvrdilo přítomnost salmonel v druhé části polského drůbežího masa

07.03.2019 21:29

Státní veterinární správa (SVS) včera obdržela ze Státního veterinárního ústavu výsledky vyšetření vzorků polského mraženého drůbežího masa pozastaveného od minulého týdne ve skladu společnosti Petr Novotný – Gastroplus v Lounech.

Státní veterinární správa: Vyšetření potvrdilo přítomnost salmonel v druhé části polského drůbežího masa
Foto: Státní veterinární správa
Popisek: Státní veterinární správa

Vyšetření prokázalo přítomnost salmonel i v této zbývající části zásilky. Celé množství bezmála čtyř tun masa bude neškodně zlikvidováno. Žádné maso z této části zásilky nebylo dále distribuováno a nemohlo se tak dostat ke spotřebitelům.

Vyšetření potvrdilo přítomnost tří různých sérotypů salmonel a to ve všech osmi šaržích, z nichž byly vzorky odebrány. V některých vzorcích se nacházelo hned více sérotypů salmonel najednou.

„Tato zjištění považujeme za závažná. Svědčí o přetrvávajících nedostatečných hygienických podmínkách zpracování,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Šarže byly vyráběny v různých termínech. Tři z nich 8. prosince 2018, zbývající v období od 3. do 14. února 2019.

Již minulý týden SVS informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky (celkem cca 4,5 tuny) byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou. SVS nemá žádnou zprávu o tom, že by někde došlo k nakažení spotřebitelů salmonelózou. SVS ve spolupráci s hygieniky situaci dále bedlivě sleduje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…