Strakonická piva znovu získala ocenění Česká chuťovka

24.10.2014 10:41

Piva z měšťanského strakonického pivovaru DUDÁK získala letos další výrazné ocenění – hlavní ceny v soutěži Česká chuťovka 2014. Odborní porotci soutěže, jejímž garantem je Výzkumný ústav potravinářský Praha vybrali strakonická piva - Otavský zlatý světlý ležák a Dudák 11% světlý ležák. Soutěž o značku Česká chuťovka pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny, jejichž výrobci nemají peníze na reklamu.

Strakonická piva znovu získala ocenění Česká chuťovka
Foto: Pivovar Dudák
Popisek: Pivovar Dudák, logo

Piva ze strakonického pivovaru DUDÁK jsou Českou chuťovkou roku 2014. Hodnotitelská komise soutěže „Česká chuťovka 2014“ udělila včera tato prestižní ocenění výrobkům - Otavský zlatý světlý ležák a Dudák 11% světlý ležák. Do soutěže se přihlásilo více než 148 produktů, které byly rozděleny do 6 kategorií.

„Je to výrazné ocenění práce všech lidí v našem malém pivovaru a další potvrzení správnosti filozofie, kterou jsme zvolili. Výrazně podporujeme vaření piva z čistě domácích surovin jako je například žatecký chmel a dodržujeme tradiční postupy výroby a rozhodující je především tlak na kvalitu,“ říká Jaroslav Tůma, ředitel pivovaru DUDÁK. „Ocenění Česká chuťovka zaručuje našim zákazníkům tu nejvyšší kvalitu a zároveň nás motivuje k dalšímu zlepšování chuti strakonického piva,“ doplňuje Tůma.

Mezi oceněné firmy v dřívějších letech patřily například olomoucká mlékárna OLMA, známá železnorudská cukrárna Café Charlotte nebo královna světové marmelády Blanka Milfaitová. Soutěž o značku Česká chuťovka pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu. Cenu uděluje hodnotitelská komise nezávislých odborníků. „Piva z pivovaru DUDÁK získala ocenění za vyváženou a sladěnou chuť, která měla ten správný říz s výrazným chmelovým aroma. Pivo DUDÁK opravdu slibuje velký chuťový zážitek z jeho konzumace,“ uvádí jeden ze členů komise Doc. Ladislav Chládek, který vyučuje pivovarnictví v České zemědělské univerzitě v Praze. Odborným garantem soutěže je Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i., v jehož sídle se každoročně v září hodnocení uskutečňuje.

Nejdůležitějším kritériem, které musí každý přihlášený výrobek splňovat, jsou jeho vysoké chuťové parametry. Součástí hodnocení je také design výrobku a jeho spotřebitelská využitelnost. DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice a.s. se této prestižní soutěže - Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2011“ zúčastnil již po čtvrté a zatím nikdy neodešel s prázdnou. Všechny oceněné výrobky mají možnost na svých etiketách a obalech nebo ve své reklamní kampani používat logo soutěže Česká chuťovka 2014.

V krátké době je to další významné ocenění práce strakonických pivovarníků. Již po třetí za posledních pět let vybrala porota Chmelařského institutu na Žatecké Dočesné nejlepším pivem v kategorii polotmavých piv třináctistupňový pivní speciál Klostermann. Při zářijové soutěži vybíralo vítěze 208 degustátorů z řad laické a odborné veřejnosti. Letošního ročníku se zúčastnilo 26 pivovarů. Ty do soutěže zapsali 149 vzorků piv. Nejlépe dopadl právě polotmavý speciál Klostermann.

Ocenění piv z pivovaru DUDÁK:

Rok 2006 - Měšťanský pivovar Strakonice slavil v Táboře úspěchy. Tradiční ocenění "Pivní pečeť" získaly tři značky strakonického piva - zlatou medaili – světlý ležák "Premium"; bronzovou světlý ležák "Strakonický Nektar" a opět bronzovou v kategorii "Cena poroty" - "Strakonický Dudák".

Rok 2007 - čeští sládkové udělili první místo pivu "Strakonický Dudák". Bronzová táborská  "Pivní pečeť" náleží tmavému ležáku "Strakonický Dudák".

Klostermann - Cena českých sládků 2008 – 3.místo

Klostermann - Parkán klub sběratelů pivovarských suvenýrů – cena za pivní etiketu 2008  - 2. místo

Klostermann - Stříbrná pivní pečeť 2010

Klostermann - Žatecká Dočesná 2010 – 1.místo

Klostermann - Žatecká Dočesná 2011 – 1.místo

DUDÁK Premium světlý ležák na konci srpna 2012 získal zlato při 55. ročníku degustace piv u příležitosti tradiční žatecké Dočesné.

Strakonické pivo Dudák Premium tmavý ležák získal v Českých Budějovicích při degustační soutěži Pivo České republiky 2012 zlatou příčku v kategorii tmavý ležák.

Klostermann - Zlatá pivní pečeť z 23. ročníku degustační soutěže v Táboře v roce 2012

Klostermann - Zlatá pivní pečeť 2013

Pivovar Dudák letos oslavil 365 let své existence. Od roku 2005 patří městu. V posledních třech letech investuje historicky nejvyšší částky do nutného rozvoje a obnovy pivovarských technologií. Vše zvládá bez půjček a funguje po odečtení nepeněžních operací (odpisů majetku) se ziskem. Pivovar Dudák zaměstnává 60 lidí. S celkovým prodejem téměř 63,5 tisíc hektolitrů v kalendářním roce 2013 patřil Dudák k pivovarům s největší produkcí v oblasti Prácheňska a Pošumaví. Pivovar Dudák udržuje klasickou výrobu a zaměřuje se na produkci nepasterovaného piva za použití poctivých surovin (sladu a chmele).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…