Středočeský kraj: I letos se školáci mohou těšit na žákovské jízdné a učni na stipendium

30.08.2013 9:50

Prázdniny končí a v pondělí 2. září 2013 začíná nový školní rok. Děti a studenty, kteří musí do škol dojíždět (a zvláště pak jejich rodiče), jistě bude zajímat, zda Středočeský kraj bude i nadále proplácet žákovské jízdné.

Středočeský kraj: I letos se školáci mohou těšit na žákovské jízdné a učni na stipendium
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

„Ano, i ve školním roce 2013/2014 budeme proplácet žákovské jízdné,“ odpovídá hejtman Středočeského kraje Josef Řihák a pokračuje: „žákovské jízdné bylo jedním z našich příslibů voličům, který dodržíme. Se zachováním projektu Stipendium Středočeského kraje na dojíždění do školy počítáme. O detailních podmínkách a pravidlech projektu bude v průběhu září rozhodovat Rada Středočeského kraje. O případných změnách budeme veřejnost informovat v dostatečném předstihu před podáním žádosti."

Středočeský kraj na projekt Stipendium Středočeského kraje, který je určen na proplácení jízdného na dojíždění do školy vyčlenil v kalendářním roce 2013 celkem 50 milionů korun.

"Za první pololetí školního roku 2012/2013 bylo doručeno do projektu přes 10 tisíc žádostí, které se v současné době zpracovávají. Výplata by měla být zahájena v průběhu září. V meziročním porovnání prvních pololetí došlo k nárůstu podaných žádostí téměř o čtvrtinu. Žádosti za druhé pololetí se budeme vypořádávat až po vypořádání prvního pololetí," doplnil hejtman Josef Řihák

Studenty učňovských oborů jistě bude zajímat, zda bude Středočeský kraj i nadále proplácet učňovské stipendium. Pro všechny, kdo se chtějí naučit řemeslu, má hejtman Josef Řihák dobrou zprávu. „Budeme i nadále pokračovat v poskytování stipendií pro žáky podporovaných oborů vzdělání ve středních školách zřizovaných Středočeským krajem. Tato akce se ukázala jako smysluplná podpora řemeslnických oborů, které by jinak vzhledem k absenci zájemců o vyučení třeba i zcela zanikly, přestože jsou stále vyhledávány mezi spotřebiteli. K tomu, aby studenti stipendium získali, je třeba splnit několik důležitých podmínek. Mezi ty hlavní patří především nulová neomluvená absence a bezproblémové chování,“ připomíná hejtman Středočeského kraje.

Finanční podpora žáků učňovských oborů je následující:

1. ročník
300,- Kč měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 1000,- Kč

2. ročník
400,- Kč měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 2000,- Kč

3. ročník
500,- Kč měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 3000,- Kč

4. ročník
500,- Kč měsíčně, za vyznamenání v každém pololetí 3000,- Kč

Stipendium je určeno pro následující podporované obory:

1. Autolakýrník
2. Elektrikář
3. Elektrikář - silnoproud
4. Elektromechanik pro zařízení a přístroje
5. Elektrotechnické a strojně montážní práce
6. Instalatér
7. Karosář
8. Klempíř
9. Klempířské práce ve stavebnictví
10. Kominík
11. Lesní mechanizátor
12. Malíř a lakýrník
13. Malířské a natěračské práce
14. Mechanik seřizovač (maturitní)
15. Mechanik strojů a zařízení (maturitní)
16. Nástrojař
17. Obráběč kovů
18. Opravář zemědělských strojů
19. Opravářské práce
20. Ošetřovatel
21. Pekař
22. Pokrývač
23. Potravinářská výroba
24. Řezník - uzenář
25. Strojírenské práce
26. Strojní mechanik
27. Tesař
28. Tesařské práce
29. Zahradnické práce
30. Zahradník
31. Zednické práce
32. Zedník
33. Zemědělec - farmář
34. Zemědělské práce

Celkem od roku 2010 podpořil Středočeský kraj učně ve vybraných profesích stipendii v celkové výši 24,4 miliony korun. "Podporu výuky řemeslných oborů formou stipendia považuje vedení Středočeského kraje za důležitou, neboť máme zájem, aby se mladí lidé učili celé řadě řemesel, která by jinak bez této podpory mohla i zaniknout. Přitom na trhu práce je o zručné řemeslníky s výučním listem velký zájem. Chceme dát mladým lidem perspektivu slušného zaměstnání a motivujeme je i nemalým příspěvkem,“ doplnil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák.

Na rozdíl od minulých let tentokrát Středočeský kraj nebude rozdávat kufříky prvňáčkům. „Školní potřeby i kufříky dostávají v řadě případů noví školáci od obcí a měst. „Krajské kufříky“ se tak stávaly nadbytečnými. Proto jsme se rozhodli akci „kufříky“ letos zrušit. Ušetřené peníze jsme nasměrovali do povodní zasažených obcí na likvidaci nejhorších následků. Věřím, že tento krok občané uvítají více.
  
Navíc Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR letos školám navýšilo rozpočet ostatních neinvestičních nákladů, takže v tomto směru by mělo být ve školách o základní pomůcky postaráno,“ řekl hejtman Josef Řihák. 

Statistické údaje o tom, kolik by mělo letos do prvních tříd nastoupit dětí, zatím Středočeský kraj nemá. Krajský úřad počty dětí nesleduje. Relevantní údaje budeme mít ke stavu k 1.9. v průběhu října. Odhadnout počet prvňáků je složité, během prázdnin je hodně změn, proto se počty zjišťují až v průběhu září.

Počty prvňáků v posledních letech rostou, vloni přibylo ve středočeských školách 800 žáků prvních tříd a jejich celkový počet se přiblížil 14 tisícům. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec