Středočeský kraj pomáhá na svět knize „Nevšední matematika všedního dne“

22.10.2013 17:48

Krajští radní na svém zasedání dne 21. října 2013 schválili převod finančních prostředků ve výši téměř 825 tisíc korun od Ministerstva školství ČR na realizaci projektu Gymnázia Jana Palacha v Mělníku, které hodlá vydat novou publikaci s názvem „Nevšední matematika všedního dne“. Finanční prostředky na tento projekt získala škola v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK).

Středočeský kraj pomáhá na svět knize „Nevšední matematika všedního dne“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

„Gymnázium Jana Palacha vytvoří v rámci tohoto projektu doplňkovou učebnici matematiky pro žáky druhého stupně základních škol a nižších gymnázií. Tato online učebnice bude volně editovatelná a jejím obsahem budou atraktivní úlohy, které vycházejí z problémů reálného života, testy i domácí úkoly,“ přiblížil obsah nové moderní učebnice hejtman Josef Řihák. Dodal, že v současné době není právě tento typ učebnic, které by obsahovaly aktuální příklady ze života a jejichž údaje by učitelé mohli měnit dle aktuální potřeby, dostupný.

Proto je také dalším cílem autorů ukázat prostřednictvím nové online učebnice využitelnost matematiky při řešení praktických problémů v nejrůznějších oborech a životních situacích, se kterými se děti v běžném životě setkávají. „Velmi přínosné je i to, že projekt hodlá oslovit i ty školáky, které matematika zatím nebaví a kterým nejde,“ zdůraznil hejtman.

Na tvorbě nové online učebnice se kromě učitelů podílejí i samotné děti. Třicet jich je zapojeno přímo do tvorby učebnice prostřednictvím matematických ilustrací a jejího pilotní provozu se jich zúčastní dva tisíce. V rámci projektu bude též proškoleno 100 učitelů pro práci s tímto novým vzdělávacím produktem.

Náklady na celý projekt činí 5,4 miliony korun a všechny jeho části budou zcela hrazeny z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt by měl být dokončen v prosinci příštího roku.

Krajská rada též schválila převod finančních prostředků od MŠMT na projekt „Inovace vzdělávacího programu v souladu s potřebami trhu práce na VOŠ Březnice“, který stejně jako projekt předchozí není krajem kofinancován a bude zcela hrazen z prostředků Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

„Cílem tohoto projektu, který si vyžádá celkem 4,8 milionu korun, je zkvalitnění vzdělávání studentů prostřednictvím inovace vzdělávacího programu. Probíhat by měl v souladu se znalostí stavu ekonomiky a aktuálních potřeb na trhu práce. A to prostřednictvím modularizace, vytvořením kreditního systému hodnocení, rozšířením nabídky kombinované a distanční formy vzdělávání, pomocí e-learningového portálu anebo výuky v cizích jazycích,“ upřesnil obsah projektu hejtman Josef Řihák.

Díky e-learningu bude podle jeho slov vzdělávání na březnické VOŠ ještě více dostupné jak pro studenty dálkového, tak prezenčního studia. “Předpokládáme, že dojde k propojení teoretických poznatků i k lepší uplatnitelnosti našich studentů a absolventů na trhu práce,“ dodal hejtman Řihák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…