Středočeský kraj se bude prezentovat na výstavě UNESCO v Paříži

02.09.2016 16:30

V budově ředitelství UNESCO v Paříži vrcholí přípravy výstavy Památky mé země, s podtitulem Hravý architekt - Památky očima dětí, která bude slavnostně zahájena 5. září 2016. V rámci této prestižní výstavy se bude prezentovat Středočeský kraj a to modelem hradu Karlštejn, tak jak ho nechal Karel IV. postavit ve 14. století, dále fotografií chrámu sv. Barbory s Jezuitskou kolejí, kde sídlí Galerie Středočeského kraje (GASK), které jsou v rámci historického centra Kutné Hory zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO od roku 1995.

Středočeský kraj se bude prezentovat na výstavě UNESCO v Paříži
Foto: Architecture Week Praha
Popisek: Kutná Hora od Jezuitské koleje.

Středočeský kraj se může pochlubit stovkami nemovitých kulturních památek. Mezi nejvýznamnější patří centrum města Kutná Hora s chrámem sv. Barbory a katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Chrám sv. Barbory je unikátní dílo vrcholné a pozdně gotické architektury. Stavba započala roku 1388 a jejím prvním architektem byl pravděpodobně Jan Parléř. V interiéru se zachovala jedinečná galerie pozdně gotických a renesančních maleb z 15. století. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci ze 13. století je první stavbou katedrálního typu v Čechách a nejstarší gotickou katedrálou ve střední Evropě. V Kutné Hoře nelze přehlédnout Kostel Sv. Jakuba postavený kolem roku 1420, kterému dominuje 85 m vysoká věž. Pozoruhodnou kutnohorskou památkou je i bývalá Jezuitská barokní kolej, kterou v roce 1667 postavil Giovanni Domenico Orsi a kterou Středočeský kraj před několika lety díky citlivé rekonstrukci probudil k životu.

V Paříži bude Mezinárodní festival architektury a urbanismu Architecture Week Praha prezentovat taktéž mezinárodní vzdělávací výtvarně-architektonický projekt s názvem „Hravý architekt“, který se v roce 2016 koná již počtvrté. Náplň výstavy tvoří originály obrázků, které děti z České republiky i zahraničí malovaly na téma „památky mého kraje a mé země“. V Paříži se vedle zahraničních škol představí obrázky dětí 3. a 4. ročníků ze základních škol České republiky. Ze Středočeského kraje se účastní základní škola ZŠ Jana Palacha z Kutné Hory. Kontakt:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…