Svaz měst a obcí ČR podporuje rozvoj architektury a výstavby

09.05.2018 13:23

Tvorba veřejného prostranství, podpora výstavby v obci, revitalizace brownfieldů, bezbariérová výstavba, případně otázka novely stavebního zákona a problematika památkové péče - to je jen krátký výčet aktivit, kterým se Svaz měst a obcí ČR v rámci architektury věnuje.

Svaz měst a obcí ČR podporuje rozvoj architektury a výstavby
Foto: red
Popisek: Svaz měst a obcí ČR

Pokud má dojít k vývoji a změnám k lepšímu v architektuře a ve výstavbě, je třeba se spojit napříč organizacemi, a proto Svaz měst a obcí ČR inicioval podpis memoranda o spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) a také s Českou komorou architektů (ČKA).

Podle Svazu je spolupráce jak v případě tvorby norem, tak v propagaci nových přístupů potřebná, neboť pomůže jak profesionálům, kteří se výstavbou v městech a obcích zabývají, tak městům a obcím samotným. „Dlouhodobě vnímáme jistou roztříštěnost a nesourodost v případě výstavby v městech a obcích, a to nejen z pohledu architektury, tedy krásna, ale také v případě technického provedení záměru, který ne vždy dopadne tak, jak si vedení dané obce představují,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává: „Rozhodli jsme se proto spojit s největšími profesními organizacemi v tomto oboru a navázat spolupráci ve formě sdílení informací, vzájemné podpory během projednávání legislativních změn a také se propojit v rámci vzdělávání. Věříme, že dobré příklady táhnou a rádi bychom podpořili spolupráci samosprávy jak s architekty, tak s projektanty.“

Memorandum o spolupráci bylo podepsáno nejprve s Českou komorou architektů, s níž má Svaz měst a obcí velmi dobrý vztah založený na spolupráci a podpoře. „Se Svazem měst a obcí ČR spolupracujeme dlouhodobě a jsme rádi, že to nyní stvrzujeme i formálně podpisem memoranda. Ceníme si dalšího spojence, kterému stejně jako nám záleží na kvalitě stavební kultury a prostředí, ve kterém žijeme. A že to Svaz měst a obcí ČR myslí s podporou kvalitní architektury vážně, o tom svědčí také to, že je jedním z partnerů soutěžní přehlídky Česká cena za architekturu, kterou pořádáme,“ uvádí Marie Špačková, sekretář České komory architektů.

Stejného názoru je také Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, která si od podepsání memoranda o spolupráci slibuje především ukotvení pozice inženýrů a techniků činných ve výstavbě. „Komora se již dlouhodobě věnuje rozvíjení vztahů na úrovni měst a obcí. Jednotlivé oblastní kanceláře ČKAIT systematicky rozvíjí spolupráci zejména s obecními a speciálními stavebními úřady, ale zároveň s představiteli měst, obcí či krajů,“ říká Renata Zdařilová, členka Představenstva ČKAIT a dodává: „Tyto aktivity byly završeny podepsáním memoranda o spolupráci a svou pomoc nabízíme mimo jiné také při řešení úskalí bezbariérového užívání staveb, statiky staveb a demolic či v oblasti technického dozoru stavebníka.“

Fakt, že architektura, a především spolupráce mezi architektem a samosprávou, není Svazu měst a obcí ČR cizí, dokládá i další ročník architektonické soutěže „Architekt obci“, který společně s časopisem Moderní obce a Ministerstvem pro místní rozvoj v květnu tohoto roku Svaz opět vypisuje.

O Svazu měst a obcí České republiky:

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí a to jak na národní, tak evropské úrovni. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. Svaz sdružuje více než 2 700 měst a obcí a svými členy tak čítá více než 8 milionů obyvatel České republiky. Více na www.smocr.cz a na facebooku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…