Svaz průmyslu prosadil příchod ukrajinských pracovníků do České republiky

30.07.2016 13:17

Svazu průmyslu a dopravy ČR se společně s dalšími zaměstnavatelskými organizacemi podařilo prosadit rozšíření projektu zaměstnávání Ukrajinců o nízko a středně kvalifikované pracovníky.

Svaz průmyslu prosadil příchod ukrajinských pracovníků do České republiky
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Po řadě jednání s premiérem a dalšími členy vlády a přes jednoznačně odmítavé stanovisko odborů vláda totiž na svém zasedání 27. července schválila rychlejší přijímání a vyřizování žádostí Ukrajinců o zaměstnanecké karty na Generálním konzulátu ČR ve Lvově.

Na český trh práce, kde chybí téměř 140 tisíc lidí zejména v technických profesích, se tak dostanou i firmami poptávané nízko a středně kvalifikovaní ukrajinští pracovníci.

„Vláda se racionálně rozhodla podpořit řešení krizové situace na trhu práce. Firmám chybí 140 tisíc pracovníků, a to i nízko a středně kvalifikovaných,“ uvedl prezident SP ČR Jaroslav Hanák, který vyjednávání aktivně vedl.

„Vláda konečně uznala naše argumenty. Máme však nadále obavy, zda je kapacita úřadů dostatečná. Očekáváme značný zájem ze strany našich firem, které stále více poukazují na problém nedostatku pracovníků,“ uvedla generální ředitelka SP ČR Dagmar Kuchtová.

Průmyslovým firmám již dlouhodobě chybí zaměstnanci technických profesí, jako jsou svářeči, obráběči kovů, zámečníci, seřizovači, elektrikáři, kovodělníci, operátoři CNC strojů. Poptávka je i po slévačích, soustružnících, nástrojařích, opravářích strojů a dalších oborech.

Podle SP ČR je rozhodnutí o rozšíření projektu Ukrajina jen jeden krok k řešení celkové dramatické situace na trhu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…