Švýcarsko-česká spolupráce v prevenci před recidivou a ve vzdělávání odborníků v justici

05.03.2017 18:04

Díky podpoře z Programu švýcarsko-české spolupráce realizovalo Ministerstvo spravedlnosti v letech 2011 až 2016 dva projekty v oblasti Bezpečnost, stabilita a podpora reforem – Modernizace soudnictví. Získané finance ve výši 51,5 mil. Kč putovaly na prevenci před opakovanou trestnou činností a podpořily vzdělávání zaměstnanců justice. Resort spravedlnosti se podílel částkou 9,1 mil. Kč.

Švýcarsko-česká spolupráce v prevenci před recidivou a ve vzdělávání odborníků v justici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

První projekt s názvem Rozvoj probačních a resocializačních programů – posílení prevence a ochrany společnosti před opakováním trestné činnosti realizovala Probační a mediační služba ČR v partnerství s Vězeňskou službou ČR a švýcarským Sdružením pro rozvoj probačních služeb ve východní Evropě (VEBO) a Probační službou kantonu Curych (BVD).

Projekt zahrnoval dva kognitivně behaviorální programy – program PUNKT Rodina, který kombinoval skupinovou a individuální práci s mladistvými pachateli a jejich rodinami, a Program pro agresivní a nedbalé řidiče, který cílil na řešení rizikového chování osob stíhaných nebo odsouzených za trestné činy v dopravě, včetně případů požití návykové látky (alkoholu). Reintegrační aktivity pomáhaly osobám jak ve výkonu trestu odnětí svobody, tak osobám alternativně trestaným. Odsouzení absolvovali rekvalifikační kurzy, kurzy finanční gramotnosti nebo získali dovednosti potřebné pro uplatnění se na trhu práce.

Na dodržování odborné kvality rozvíjených programů dohlížela nově ustanovená Rada projektu složená ze tří švýcarských a tří českých odborníků. Podíl na projektu v rámci řešení problematiky zadluženosti v ČR lze přisoudit také Alianci proti dluhům. Více informací o činnosti aliance na www.alianceprotidluhum.cz. Pro zajištění udržitelnosti a stability rozšířených a inovovaných programů vznikl návrh akreditačního a dotačního řízení pro resocializační programy určené dospělým pachatelům. Na jeho základě již Ministerstvo spravedlnosti připravilo novou dotační výzvu na podporu těchto programů pro rok 2017.

Druhý projekt s názvem Analýza vzdělávacích potřeb a vytvoření systému vzdělávání zaměstnanců odborného aparátu soudů a státních zastupitelství realizovala Justiční akademie. Zaměřil se na standardizaci a zkvalitnění odborné přípravy zaměstnanců soudů a státních zastupitelství z hlediska jejich profesního zaměření. Díky němu byl také inovován informační systém pro podporu řízení vzdělávání odborného justičního aparátu.

V rámci projektu vznikly tři studijní programy – vstupní vzdělávání, průběžné a kvalifikační vzdělávání a specializační vzdělávání. Programy obsahují celkem 30 studijních e-modulů zahrnujících desítky tematicky zaměřených textů. Moduly jsou přístupné on-line prostřednictvím asistenčního systému Justiční akademie (ASJA). Díky projektu byly moderní IT technikou vybaveny budovy Justiční akademie v Kroměříži a v Praze. Kromě rozšíření datové optické sítě a nové audiotechniky byly do přednáškových sálů pořízeny také videostěny, díky kterým je možný on-line přenos obrazu i zvuku mezi těmito budovami. Videostěny jsou využívány při pořádání seminářů či konferencí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …